LANGER, M. Aplikace chemických a fyzikálních stresů v pozdní fázi růstu na vybrané kmeny mikroorganismů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.
Předložená bakalářská práce studenta Marka Langera se zabývá studiem využití aplikace fyzikálních a chemických stresů v kultivacích karotenogenních kvasinek, sinic a mikrořas v terminální fázi růstu s cílem indukce produkce lipidických metabolitů. Experimentální práce vyžadovala vysokou míru samostatnosti, organizaci laboratorní práce a ochotu učit se. Student zvládl náročné kultivační techniky jak pro heterotrofní karotenogenní kvasinky, tak i kultivace autotrofních sinic a mikrořas. Zároveň také zvládl techniky extrakce a následné analýzy pomocí chromatografických technik. Student vynikal svým proaktivním přístupem a samostatností v dané problematice. Výsledky této bakalářské práce poskytují důležité výsledky v oblasti biotechnologií kvasinek a mikrořas, se zaměřením na aplikaci stresových faktorů v různé fázi růstu mikroorganismů. Výsledky tvoří potřebný základ pro navazující experimenty zaměřené na optimalizaci využití fyzikálních a chemických stresů v biotechnologii kvasinek a mikrořas. V práci se nacházejí menši nedostatky s literárními zdroji, které však nesnižují kvalitu této práce. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem doporučuji práci k obhajobě a hodnotím ji celkovou známkou "výborně (A)".
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A | ||
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A |
Závěrečná práce studenta Marka Langera zahrnuje kultivaci kvasinek, sinic a mikrořas za účelem zjištění produkčních vlastností těchto mikroorganismů v reakci na terminální stresy vyvolávané různými koncentracemi přidávaných anorganických solí do média. Práce má velmi kvalitní teoretický základ, jež je správně citován. Experimentální část zahrnuje značné množství provedených kultivací různých typů mikroorganismů s následnou úpravou a analýzou vzorků pomocí pokročilých analytických technik GC-FID a HPLC-PDA. Výsledky jsou zpracovány a zhodnoceny srozumitelnou formou, z nichž je sepsán podrobný závěr zahrnující nejvýznamnější případy působení stresovými faktory na jednotlivé kmeny mikroorganismů. Práce je členěna systematicky, je psána kvalitní spisovnou češtinou a je dostatečně obsáhlá, s celkovým počtem 68 stran. Práci doporučuji k obhajobě.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Využití literatury a její citace | B | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 131978