TRÁVNÍČEK, M. Rozvoj konkurenceschopnosti podniku zaměřený na posilování tvorby hodnoty pro zákazníka [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Zich, Robert

Autor si zvolil zajímavé téma, která má velmi dobrý praktický potenciál. Ten je zdůrazněn zaměřením na konkrétní firmu. Nedostatky práce jsou zejména v propracovanosti návrhů a rezervy jsou také ve způsobu aplikace zvolených metod. Možnost průběžných konzultací nebyla využita v optimální míře. Otázky: Jak definujete pojem hodnota pro zákazníka? Vysvětlete, jakým způsobem je možné analyzovat tvorbu hodnoty z pohledu zákazníka. Vysvětlete způsob stanovení finančních hodnot v návrhové části.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů D Cíle jsou jasně definovány ve struktuře hlavního cíle a dílčích cílů pro oblast teorie, analýzy a návrhů. Rezervy ve splnění cílů jsou v teoretické, analytické i návrhové části.
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod C Autor volí vhodné přístupy, kdy se snaží využít obecné koncepty pro specifický případ dané firmy. Vymezení metodického přístupu je ovšem spíše základní. Teoretický koncept použitý k řešení sice pokrývá dostatečné spektrum přístupů, autor však definuje jejich vzájemnou provázanost jen velmi povrchně.
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry E Pro hodnocení externích faktorů je využito standardních přístupů - Porterův model a SLEPT analýza. Jejich aplikace má spíše popisný charakter a autor předkládá spíše obecnější hodnocení. Větší prostor mohl být věnován například analýze zákazníků (například problematika vnímané hodnoty). Analýza tvorby hodnoty s využitím hodnotového řetězce je opět spíše popisná, některé aktivity jsou popsány pouze rámcově, chybí vymezení vazeb a jasnější specifikace hodnot. Podobně lze hodnotit využití modelu Canvas. Souhrnné zhodnocení formou SWOT analýzy odpovídá celkovému charakteru analýzy. Pozitivní je skutečnost, že autor poměrně jasně definuje oblast, jejíž řešení má přinést posílení konkurenceschopnosti.
Praktická využitelnost výsledků E Autor v zásadě správně identifikuje oblast, kterou firma musí posílit, tj. oblast kapacit výroby. Navrhovaný rámec řešení patrně odpovídá potřebám firmy, nicméně pro vlastní reálné hodnocení by bylo vhodné věnovat výrazně větší prostor kalkulacím a propočtům. S ohledem na vymezený cíl by autor měl jasněji definovat rozvíjené hodnoty a změny ve vytvářené hodnotě.
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň C K formálním nedostatkům patří například horší tisková kvalita některých vkládaných obrázků, nevhodné formátování odrážek v teoretické části
Práce s informačními zdroji, včetně citací C Nepřesnosti v citacích se vyskytují zejména v praktické části.
Navrhovaná známka
D

Posudek oponenta

Chlebovský, Vít

Zvolený postup a metodika práce odpovídají stanoveným cílům. Rovněž formální náležitosti, odborná jazyková úroveň a práce s informačními zdroji je na úrovni odpovídající bakalářské práci. Zpracované analýzy jsou více popisem aktuální situace, než že by byly skutečnou kritickou analýzou s jasně vyvozenými a formulovanými závěry. Nicméně jsou finálně poměrně přehledně shrnuty v provedené SWOT analýze. Předložené návrhy respektují závěry z analýz a vycházejí ze stanovených cílů. Na druhou stranu jsou pouze ve stručné podobě jakéhosi brainstormingu ukazujícího, čemu by se firma měla do budoucna věnovat. Bohužel nejsou rozpracovány do podrobnějšího realizačního plánu a jen velmi okrajově se věnují zefektivnění tvorby hodnoty pro zákazníka, což byl hlavní cíl bakalářské práce. I přes uvedené připomínky práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů D
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod D
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry E
Praktická využitelnost výsledků E
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň E
Práce s informačními zdroji D
Navrhovaná známka
D

Otázky

eVSKP id 112109