CERMANOVÁ, I. Srovnání kvality mléka jako potravinové suroviny z konvenčních a ekologických hospodářských podmínek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

doc.Ing.Oto Hanuš, Ph.D.

Hodnocení studenta vedoucím diplomové práce: - studentka měla příkladný přístup ke zpracování zadané materie a v naší laboratoři se relevantním způsovem zapojila do analýz mléka; - studentka projevila iniciativní zájem zvládnout analytické postupy a zpracovat zadaný soubor dat pro účely zpracování své diplomové práce; - hodnocení přístupu a iniciativy na běžné pedagogické škále je – výborně. - z hlediska vedoucího diplomové práce hodnotím práci jako formálně a fakticky dobře zpracovanou; - z hlediska případných dotazů prosím formulovat vlastní názor na koncepci ekologického přístupu k mlékařství - výhody a nevýhody; - z hlediska případných dotazů prosím rozvést význam kontroly kvality analytické práce v laboratořích - výkonnostní testy - principy a intepretace - uvést příklady podle získaných zkušeností.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace B
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Vítová, Eva

Diplomová práce se zabývá srovnáním syrového mléka z konvenčního a ekologického chovu. Bylo sledováno široké spektrum vybraných chemických, fyzikálních, technologických i mikrobiologických parametrů, kvalita mléka byla následně porovnána z hlediska spotřebitelů i zpracovatelů mléka jako suroviny pro další mléčné výrobky. Problematika tzv. biopotravin je v současné době velmi aktuální a zdá se být slibná i do budoucnosti. Teoretická část práce je zpracována výborně, prakticky bez překlepů a chyb. Některé zkratky nejsou uvedeny v seznamu symbolů a zkratek, což mírně snižuje přehlednost a srozumitelnost textu. Experimentální část práce probíhala v Národní referenční laboratoři pro syrové mléko při Výzkumném ústavu pro chov skotu v Rapotíně. Množství a kvalita provedených experimentů odpovídá zadání cílů diplomové práce. Získané výsledky jsou statisticky zpracovány a přehledně prezentovány formou tabulek a grafů, pro lepší srozumitelnost by bylo možná vhodnější v grafech uvádět popis obou os. Výsledky jsou správně interpretovány a diskutovány. Závěry práce vystihují zjištěné experimentální poznatky. Předložená diplomová práce po stránce obsahové i formální splňuje požadavky na magisterskou diplomovou práci. Uvedené výtky významně nesnižují její kvalitu, celkově ji považuji za výbornou a oceňuji její možné praktické využití.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 36712