KECSKÉSOVÁ, V. Modelování a kultivace vybraných mikroorganismů na hydrolyzátech odpadních substrátů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Márová, Ivana

Cílem diplomové práce byla kultivace vybraných druhů laktobacilů na hydrolyzované kávové sedlině, sledování produkce kyseliny mléčné a modelování těchto procesů . Byl sledován vliv zdroje dusíku a vliv inokulačního média na průběh kultivace a optimalizované podmínky byly použity pro kulltivace v bioreaktorech. Fermentací v bioreaktorech bylo dosaženo výtěžků kyseliny mléčné 97 % - 99 %. Růst a produktivita mikroorganismů byly dále modelovány v programu MATLAB pomocí logistické, generalizované logistické a Monodovy funkce. Studentka zvládla v průběhu řešení práce řadu experimentálních technik od kultivace mikroorganismů (baňky, fermentor) přes stanovení růstových charakteristik a cílových metabolitů (HPLC) až po matematické modelování fermentačních procesů. K řešení práce přistupovala samostatně, tvůrčím způsobem a prokázala potřebné laboratorní dovednosti i schopnost zpracování a modelování dat. Výsledkem je zdařílá komplexní studie zpracovaná na vysoké odborné úrovni. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem doporučuji práci k obhajobě a hodnotím ji výslednou známkou "výborně" (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury B
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Obruča, Stanislav

Ve sví diplomové práci se studentka Bc. Viktória Kecskésová věnovala mikrobiální produkci kyseliny mléčné s využitím hydrolyzátu kávové sedliny a také matematickému modelování tohoto procesu. Po jazykové stránce je práce na standardní úrovni, neobsahuje velké množství stylistických chyb ani nepřesností. Mírně rušícím prvkem je velice časté využití některých slov (tomhle, nějaký atd.), které do odborného textu v takto vysoké koncentraci nepatří, jedná se však o drobnost, která nesnižuje srozumitelnost textu. Teoretická část je pojata velice zeširoka, studentka se věnovala popisu kávy a kávové sedliny, mléčné fermentaci, vybraným bakteriím mléčného kvašení, charakterizaci kyseliny mléčné, popisu a modelování růstu a mikroorganismů, hydrolýze odpadních materiálů, HPLC, Matlabu atd… Vzhledem k veliké šíři témat je zpracování jednotlivých kapitol povrchní, na úrovni základních skript a učebnic. Osobně bych preferoval a na této úrovni studia i očekával, že studentka vybere hlavní nosné myšlenky a motivace práce a těm se bude věnovat podrobněji na úrovni podrobné literární rešerše původních článků v dané oblasti. V rámci experimentální práce se studentka zaměřila na využití kávové sedliny pro biotechnologickou produkci kyseliny mléčné. Nejprve byla kávová sedlina enzymaticky hydrolyzována a následně byl hydrolyzát využit jako substrát pro kultivaci L. plantarum a B. coagulans. Hlavní úskalí práce spatřuji v tom, že studentka opomenula vzít v úvahu fakt, že hemicelulózy kávové sedliny jsou tvořeny především galaktomanany, kdy obsah galaktózy a manózy je cca 1:1. V rámci práce byla stanovována pouze galaktóza (která pravděpodobně nebyla při HPLC odseparována od manózy) a na základě této principiálně chybné analýzy nebyla následně manóza vzata v potaz při testování produkce kyseliny mléčné na čistých sacharidech. Nemohla být neznámým disacharidem zmíněným na straně 73 právě manóza? Důležitou a zajímavou součástí práce bylo stanovení inhibiční koncentrace kyseliny mléčné, která byla stanovena jako cca 10 g/l. V tomto kontextu je třeba rozlišit mezi korelací a kauzalitou – kromě akumulace produktu mohlo mikrobiální kulturu inhibovat více parametrů – pokles pH v baňkách (přímý důsledek tvorby produktu), pokles koncentrace sacharidů a dalších komponent kultivačního média atd. V tomto kontextu by jistě byla prospěšné porovnání výsledků práce s literaturou, nicméně výsledková část práce je čistě popisem samotných výsledků a jejich konfrontaci s jinými zdroji neobsahuje. Na druhou stranu musím velice ocenit velký rozsah experimentální práce, zajímavé výsledky, kterých bylo v práci dosaženo a také velice poctivý přístup ke komplexnímu zpracování a komentování výsledků. Výtěžky dosažených v rámci této diplomové práce potvrzují, že kávová sedlina je velice zajímavým substrátem pro biotechnologickou produkci kyseliny mléčné.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace C
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 108202