HAVLÍKOVÁ, M. Využití citrusových plodů v potravinářství [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2024.

Posudky

Posudek vedoucího

Mikulíková, Renata

Cílem práce studentky Bc. Michaely Havlíkové bylo připravit marmelády, želé a sušené pláty z citrusového ovoce, a to konkrétně z pomeranče, pomela a grepu. Studentka průběžně zpracovávala teoretickou část diplomové práce a dosažené výsledky pravidelně konzultovala. Velmi odpovědně a samostatně přistupovala k přípravě vzorků a k jednotlivým analýzám vyrobených vzorků. V připravených výrobcích byl stanoven obsah sušiny, obsah vitaminu C, obsah pigmentů a obsah lipofilních látek metodou HPLC a metodou GC/MS byl stanoven profil těkavých látek. Vyrobené produkty byly senzoricky hodnoceny jak dospělými hodnotiteli, tak i v případě želé, dětmi. Získaná data statisticky zpracovala a výsledky správně vyhodnotila v diskusi a v závěrech diplomové práce. Studentka zcela splnila požadavky zadání diplomové práce. Při experimentální práci a zpracování výsledků plně využívala teoretické znalosti získané v průběhu studia na FCH VUT, které vhodně doplnila studiem doporučené literatury. Míra podobnosti s jinými pracemi je 11 %, textovou část práce lze tedy považovat za originální. S prací studentky Bc. Michaely Havlíkové jsem celkově velmi spokojena, její diplomovou práci doporučuji k obhajobě a hodnotím ji známkou A/výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Využívání konzultací při řešení práce A
Závěry práce a jejich formulace A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury B
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Hudečková, Helena

Studentka Bc. Michaela Havlíková se ve své práci věnovala přípravě různých potravinářských produktů z vybraných citrusových plodů, a to konkrétně z pomeranče, grapefruitu a pomela. V teoretické části této práce jsou shrnuty poznatky ohledně platné legislativy, charakteristiky vybraných potravinářských výrobků a citrusových plodů. V závěru studentka shrnuje teorii ohledně metod využitých pro analýzy v praktické části. V rámci experimentální části studentka popsala technologické postupy přípravy vzorků, kterými byly marmeláda, želé a sušené pláty, připravené z vybraných citrusů. U vyrobených produktů byly provedeny analýzy. Konkrétně studentka stanovala těkavé látky metodou GC/MS. Dále lipofilní látky, pigmenty a vitaminu C metodu HPLC, obsah sušiny a vlhkost výrobků v hotových výrobcích. Krom analytických metod využitých pro charakterizaci výrobků, byla provedena i senzorická analýza, a to dospělými hodnotiteli bez proškolení v oblasti hodnocení, ale v případě želé i dětmi pro zhodnocení uživatelské přijatelnosti výrobků. K vyvození závěru bylo provedeno dostatečné množství experimentů a metod. Výsledky jsou řádně oddiskutovány a doplněny přehlednými grafy. Měla bych drobnou výtku ohledně kapitoly 3.1.2 Technologický postup přípravy želé, kde není z textu úplně jasné, z jakých plodů konkrétně bylo připravováno. Pro přehlednost bych doporučila specifikovat, které citrusy byly použity, ačkoliv to bylo zmíněno v teoretické části. V předložené práci se vyskytuje minimum pravopisných chyb či překlepů. Po stránce formální mám drobnou výhradu ohledně formátování kapitoly 7 (Zkratky), kde by bylo vhodnější oddělení zkratek a jejich popisu. Tato práce celkově působí přehledně a splňuje předepsaný rozsah stran. V práci bylo využito dostatečného množství literárních zdrojů. Cíle vytyčené v zadání byly splněny, práci proto doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 156237