DUDROVÁ, M. Přídavek probiotické složky do výrobků pro dětskou výživu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Márová, Ivana

Diplomová práce je zaměřena na přípravu kombinovaných probiotických kultur obohacených o vhodná prebiotika s potenciální aplikací do výrobků pro dětskou výživu. Jako prebiotika byly vybrány přírodní extrakty z matchy, moringy, mladé pšenice, mladého ječmene, chlorelly a spiruliny, jako probiotika byly využity vybrané kmeny rodů Lactobacillus a Bifidobacterium. Časově náročná práce vyžadovala zvládnutí velkého rozsahu různých experimentálních technik od kultivace probiotik s prebiotiky, stanovení viability pomocí kultivačních, zákalových metod a průtokové cytometrie po charakterizaci složení kombinovaných preparátů. Kromě modelových směsí byly analyzovány rovněž vybrané komerční výrobky. Aplikačním výstupem byl návrh postupu na enkapsulaci směsi probiotik a prebiotik do alginárových částic a charakterizace viability připravených směsí v enkapsulované, volné i lyofilizované formě v průběhu modelového trávení. Studentka projevila značnou samostatnost, laboratorní zručnost i organizační schopnosti při zvládnutí časově i metodicky náročné práce. Během práce aktivně využívala konzultace a pokusila se využít zjištěné poznatky i k praktickým aplikacím. Získané výsledky zpracovala studentka do velmi kvalitní a rozsahem i obsahem nadstandardní diplomové práce. Výsledky budou cenným základem a východiskem pro navazující studie i pro praktické aplikace a budou prezentovány na mezinárodní konferenci. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem doporučuji práci k obhajobě a hodnotím celkovou známkou "výborně (A)".

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Skoumalová, Petra

Předložená diplomová práce se zabývá aplikací probiotických bakterii a prebiotické složky do výrobků určených pro dětskou výživu. V teoretické části práce se studentka věnuje řešené problematice, přičemž se zaměřuje především na probiotické bakterie jejich zastoupení v dětském trávicím traktu, prebiotikům a jejich vlivu na střevní mikroflóru a také významu probiotik v dětské výživě. Celá tato část je sepsána velmi dobře a celkově je přehledně i logicky členěná. V experimentální části práce pak autorka provedla řadu časově náročných experimentů, přičemž se věnovala především charakterizaci vybraných prebiotických extraktů a sledování jejich vlivu na růst a viabilitu probiotických bakterií s využitím různých technik. Studentka dále ve své práci sleduje vliv prebiotik a také enkapsulace na viabilitu buněk v průběhu trávení. Zcela tak splnila všechny stanovené cíle své práce. Dosažené výsledky jsou navíc přehledně zpracovány ve formě tabulek a grafů, velmi dobře okomentovány a shrnuty do jasně formulovaného závěru. Práci proto doporučuji k obhajobě a hodnotím celkovou známkou "výborně" (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 131877