SURÁ, T. Optimalizace nové mikrometody izolace DNA z potravin [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2018.
Diplomová práce byla zaměřena na optimalizaci mikrometody izolace DNA v kvalitě vhodné pro PCR pomocí magnetických mikročástic PGMA s karboxylovými funkčními skupinami z potravin rostlinného původu. Pro analýzu byla vybrána červená řepa (čerstvá, mražená, sušená, sterilovaná) a potravinové výrobky obsahující červenou řepu. Homogenáty byly připraveny v lyzačních pufrech s cetyltrimethylamoniumbromidem (CTAB) s různým množstvím NaCl. Byly porovnávány a optimalizovány různé způsoby zpracování homogenátů (přídavek směsi chloroform-oktanol, přesrážení isopropanolem). Byly zjištěny rozdíly v čistotě a koncentraci DNA izolované magnetickými částicemi z homogenátů připravených různými způsoby. Byla navržena optimální směs pro izolaci DNA z homogenátů červené řepy a ta byla úspěšně aplikována na potravinové výrobky obsahující červenou řepu. Práce přinesla originální výsledky. K řešení úkolů diplomové práce studentka přistupovala aktivně, se zájmem o řešenou problematiku a s vysokým pracovním nasazením. Cíle diplomové práce studentka splnila ve výborné kvalitě.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Diplomová práce přináší nové poznatky při optimalizaci mikrometody izolace DNA v kvalitě vhodné pro PCR pomocí magnetických mikročástic PGMA s karboxylovými funkčními skupinami z potravin rostlinného původu. Práce je po formální stránce vypracována pečlivě a přehledně.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 104778