SURÁ, T. Optimalizace nové mikrometody izolace DNA z potravin [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Španová, Alena

Diplomová práce byla zaměřena na optimalizaci mikrometody izolace DNA v kvalitě vhodné pro PCR pomocí magnetických mikročástic PGMA s  karboxylovými funkčními skupinami z potravin rostlinného původu. Pro analýzu byla vybrána červená řepa (čerstvá, mražená, sušená, sterilovaná) a potravinové výrobky obsahující červenou řepu. Homogenáty byly připraveny v lyzačních pufrech s cetyltrimethylamoniumbromidem (CTAB) s různým množstvím NaCl. Byly porovnávány a optimalizovány různé způsoby zpracování homogenátů (přídavek směsi chloroform-oktanol, přesrážení isopropanolem). Byly zjištěny rozdíly v čistotě a koncentraci DNA izolované magnetickými částicemi z homogenátů připravených různými způsoby. Byla navržena optimální směs pro izolaci DNA z homogenátů červené řepy a ta byla úspěšně aplikována na potravinové výrobky obsahující červenou řepu. Práce přinesla originální výsledky. K řešení úkolů diplomové práce studentka přistupovala aktivně, se zájmem o řešenou problematiku a s vysokým pracovním nasazením. Cíle diplomové práce studentka splnila ve výborné kvalitě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Rittich, Bohuslav

Diplomová práce přináší nové poznatky při optimalizaci mikrometody izolace DNA v kvalitě vhodné pro PCR pomocí magnetických mikročástic PGMA s  karboxylovými funkčními skupinami z potravin rostlinného původu. Práce je po formální stránce vypracována pečlivě a přehledně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 104778