ORSÁGOVÁ, M. Sledování změn chemického složení vína během technologie výroby vína [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Diviš, Pavel

Studentka splnila zadání bakalářské práce a k zadaným úkolům přistupovala zodpovědně. Do laboratoře studentka docházela pravidelně a průběžně prováděla potřebné analýzy. Rezervy měla Marie Orságová ve zpracování naměřených dat, v práci s literaturou a v diskusi naměřených výsledků, proto tyto dílčí kritéria hodnotím známkou B. Studentka využívala konzultací s vedoucím/konzultantem práce a práci stihla včas předložit ke kontrole a včas jí odevzdala. Bakalářskou práci Marie Orságové doporučuji k obhajobě a hodnotím jí známkou B-velmi dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace B
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Punčochářová, Lenka

Bakalářská práce Marie Orságové je zaměřena na sledování změn chemického složení vína, konkrétně vybraných minerálních látek, v průběhu technologie výroby vína. Práce je sepsána na 37 stranách a je standardně členěna. V práci se nevyskytuje větší počet gramatických ani typografických chyb (až na formátování citací v seznamu literatury). V rámci rešerše a diskuze studentka použila 35 literárních pramenů. Jen bych doporučila příště více čerpat z odborných publikací a vyvarovat se citování populárně naučných textů či jiných závěrečných prací. Práce se mírně odchýlila od původního zadání, ale i přes to studentka provedla řadu kvalitních experimentů. Naneštěstí nejsou výsledky z daných experimentů zcela správně diskutovány, členění celé kapitoly výsledků a diskuze je nepřehledné a matoucí. U kap. 4.1 Prvková analýza bobulí je příliš dlouhý obecný úvod, dále je porovnání naměřených výsledků s jinými studiemi poměrně povrchní a v práci zcela chybí srovnání prvkového zastoupení v jednotlivých dílčích krocích v technologii výroby vína. Proto je toto kritérium jako jediné hodnoceno známkou C. K práci mám dále tyto připomínky: – na str. 24 v grafech 1 a 2 jsou vyznačeny chybové úsečky, ale v experimentální části není zmínka o počtu opakování měření – na str. 28 v grafu 3 není zobrazen Na, na str. 30 v grafu 4 chybí info o Ca I přes výše zmíněné nedostatky se jedná o poměrně povedenou bakalářskou práci. Doporučuji ji tedy k obhajobě a hodnotím celkovou známkou B – velmi dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úroveň jazykového zpracování B
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse C
Využití literatury a její citace B
Závěry práce a jejich formulace B
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 124010