ORSÁGOVÁ, M. Sledování změn chemického složení vína během technologie výroby vína [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Studentka splnila zadání bakalářské práce a k zadaným úkolům přistupovala zodpovědně. Do laboratoře studentka docházela pravidelně a průběžně prováděla potřebné analýzy. Rezervy měla Marie Orságová ve zpracování naměřených dat, v práci s literaturou a v diskusi naměřených výsledků, proto tyto dílčí kritéria hodnotím známkou B. Studentka využívala konzultací s vedoucím/konzultantem práce a práci stihla včas předložit ke kontrole a včas jí odevzdala. Bakalářskou práci Marie Orságové doporučuji k obhajobě a hodnotím jí známkou B-velmi dobře.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | B | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A | ||
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | B | ||
Využití poznatků z literatury | B |
Bakalářská práce Marie Orságové je zaměřena na sledování změn chemického složení vína, konkrétně vybraných minerálních látek, v průběhu technologie výroby vína. Práce je sepsána na 37 stranách a je standardně členěna. V práci se nevyskytuje větší počet gramatických ani typografických chyb (až na formátování citací v seznamu literatury). V rámci rešerše a diskuze studentka použila 35 literárních pramenů. Jen bych doporučila příště více čerpat z odborných publikací a vyvarovat se citování populárně naučných textů či jiných závěrečných prací. Práce se mírně odchýlila od původního zadání, ale i přes to studentka provedla řadu kvalitních experimentů. Naneštěstí nejsou výsledky z daných experimentů zcela správně diskutovány, členění celé kapitoly výsledků a diskuze je nepřehledné a matoucí. U kap. 4.1 Prvková analýza bobulí je příliš dlouhý obecný úvod, dále je porovnání naměřených výsledků s jinými studiemi poměrně povrchní a v práci zcela chybí srovnání prvkového zastoupení v jednotlivých dílčích krocích v technologii výroby vína. Proto je toto kritérium jako jediné hodnoceno známkou C. K práci mám dále tyto připomínky: – na str. 24 v grafech 1 a 2 jsou vyznačeny chybové úsečky, ale v experimentální části není zmínka o počtu opakování měření – na str. 28 v grafu 3 není zobrazen Na, na str. 30 v grafu 4 chybí info o Ca I přes výše zmíněné nedostatky se jedná o poměrně povedenou bakalářskou práci. Doporučuji ji tedy k obhajobě a hodnotím celkovou známkou B – velmi dobře.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Úroveň jazykového zpracování | B | ||
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | C | ||
Využití literatury a její citace | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | B | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | B |
eVSKP id 124010