DOHNALOVÁ, B. Možnosti využití rybího masa při výrobě paštik [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2023.

Posudky

Posudek vedoucího

Mikulíková, Renata

Studentka Bc. Barbora Dohnalová se ve své práci Možnosti využití rybího masa při výrobě paštik zabývala vývojem receptury paštik s přídavkem rybího masa. Cílem její práce bylo vytvořit senzoricky přijatelnou paštiku s podílem rybího masa, zanalyzovat ji a porovnat s vytvořenou paštikou z vepřového masa. Z rybího masa zvolila dva zástupce sladkovodních ryb běžně dostupných v České republice, a to kapra a candáta. Zástupcem mořských ryb byla vybrána makrela, jako snadno dostupná ryba v ČR. Ve vyrobených paštikách byl stanoven profil mastných kyselin, stanovení hrubé bílkoviny a byla provedena senzorická analýza. Výsledky své práce přehledně zpracovala do grafů v diskuzi a v závěrech diplomové práce. Studentka v laboratoři pracovala s velkým zájmem o danou problematiku, pečlivě se věnovala optimalizaci receptury výroby paštik, senzorickému zhodnocení vyrobených paštik a jejich analýzám. Pravidelně konzultovala metodiku přípravy, analýzy vzorků a senzorické hodnocení paštik. Více pozornosti mohla věnovat formálním úpravám páce. S prací Bc. Barbory Dohnalové jsem celkově velmi spokojena, její diplomovou práci doporučuji k obhajobě a hodnotím ji známkou A, tj. výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Využívání konzultací při řešení práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Szotkowski, Martin

Předložená diplomová práce bakalářky Barbory Dohnalové se zabývala tématem Možnosti využití rybího masa při výrobě paštik. V rámci teoretické části práce studentka přehledně popsala jednotlivé suroviny pro výrobu paštik, tedy vlastnosti použitého masa, vitamíny a minerály. Studentka se také zaměřila na rybí maso, které výstižně popsala. V dalších kapitolách podrobně popisuje nutriční zdroje a jednotlivé složky paštik a jejich analýzu. Rád bych zde vyzdvihnul popis sekce analytických metod s rozdělením na jednotlivé metody a srozumitelný popis. V experimentální části práce jsou dále podrobně popsány metody přípravy paštik s rybím masem a analýzy vzorků paštik s přídavkem rybího masa. Výsledková část a diskuze výsledků je psána přehledně a věcně. Kladně hodnotím popis vývoje receptury, zaměření studentky na profil mastných kyselin a zaměření se na plynovou chromatografii s hmotnostním detektorem. Závěr je psán věcně a detailně popisuje získané výsledky. Celkově má práce rozsah 54 stran i s přílohami. K této diplomové práci mám následující připomínky. Není dodrženo jednotné formátování tabulek a tabulky i s jejich popisky jsou navíc vloženy jako obrázky. Některé obrázky (tabulky) zasahují do okrajů stránky. Není sjednocené formátování grafů – chybí osy. Grafy mohla studentka zmenšit. aby nepřesahovaly doporučený rozsah na stránce. Obrázky 20 a 21 s výsledky zhodnocení senzorické analýzy je příliš velký a rozmazaný. Bylo by vhodné ho zmenšit. Tyto estetické nedostatky však nesnižují kvalitu práce. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem konstatuji, že studentka Bc. Barbora Dohnalová splnila zadané cíle práce, práci doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm výborný (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Využití literatury a její citace A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 148191