MALYSZOVÁ, M. Optimalizace výroby nečokoládových cukrovinek s přídavkem extraktu tužebníku za použití různých sladidel [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2024.

Posudky

Posudek vedoucího

Vítová, Eva

Tato práce je součástí rozsáhlé studie, která se zabývá získáváním extraktů biologicky aktivních sloučenin z různých rostlinných materiálů a jejich aplikací do nečokoládových cukrovinek pro zvýšení jejich senzorické kvality a nutriční hodnoty. V práci byly vyrobeny a analyzovány vzorky želé cukrovinek s přídavkem extraktu tužebníku jilmového (Filipendula ulmaria). Tužebník je tradičně používán jako léčivá bylina, vyznačuje se vysokým obsahem aromatických látek aj. biologicky aktivních látek. Hlavním cílem bylo zjistit, zda a jakým způsobem jeho přídavek, resp. jeho extraktu, zvýší nutriční a senzorickou hodnotu cukrovinek. Kromě standardně používané sacharosy byla v této práci navíc vyzkoušena různá alternativní sladidla (stévie, xylitol a maltitol), což může konzumentům přinést další zdravotní benefity. Vyrobené vzorky byly charakterizovány z hlediska senzorického (chuť, textura, celková přijatelnost), z hlediska obsahu těkavých látek, fenolických látek a anthokyanů, antioxidační a antimikrobiální aktivity. Pro stanovení bioaktivních látek byly použity standardní spektrofotometrické metody, těkavé látky byly stanoveny metodou HS-SPME-GC-MS, antimikrobiální aktivita pomocí difúzní jamkové metody. Studentka se obdobné problematice věnovala už v rámci své bakalářské práce; k řešení přistupovala s invencí a s vysokým pracovním nasazením. Při své práci používala senzorické, analytické instrumentální i mikrobiologické metody, kde prokázala velkou pečlivost, přesnost a experimentální zručnost. V průběhu práce byla samostatná, plánovala si experimenty, připravovala vzorky. Výsledky práce dokázala výborným způsobem zpracovat a vyhodnotit. Pracovala systematicky a svědomitě, prokázala schopnost samostatně řešit zadané úkoly, dobře se orientovala v příslušné problematice. Velmi účinně využívala teoretické znalosti získané v průběhu studia na FCH VUT, které vhodně kombinovala se studiem doporučené domácí i zahraniční literatury. Celkovým výstupem je zajímavá komplexní studie s originálními výsledky, která je plánována jako součást publikace v impaktovaném časopise. Na základě provedené kontroly plagiátu práce sice vykazuje vyšší % zdánlivé neoriginality, to je ale způsobeno tím, že navazuje na několik předchozích prací s podobnou související tématikou, provedená rešerše se tak může zčásti překrývat, odkazovat na stejné zdroje. Výsledková část je ale plně originální, praktickým výsledkem práce jsou senzoricky atraktivní cukrovinky se zvýšenou nutriční, a naopak sníženou energetickou hodnotou, s velkým potenciálem i pro komerční využití.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Diviš, Pavel

Práce studentky Bc. Malyszové svojí strukturou a obsahem odpovídá požadavkům kladeným na VŠKP. Studentka splnila zadání práce. Práce má rozsah 111 stran, včetně všech příloh apod. Kapitola výsledky a diskuse s bohatou obrazovou dokumentací má 41 stran. Formální úroveň práce je velmi dobrá, je však potřeba zmínit, že obsahuje některé drobné chyby jako např. špatné formátování obsahu, nesourodý formát přehledu použité literatury apod. Některé části práce jsou obsahově nevyvážené. Abstrakt je příliš dlouhý, úvod naopak poměrně krátký, poslední část teorie je již také "navíc", rovněž závěr je poměrně dlouhý. Po jazykové stránce je práce v pořádku a působí čtivým dojmem. Při hodnocení práce je potřeba zmínit, že studentka odvedla významnou porci práce v laboratoři i mimo ní, např. při senzorickém hodnocení. Výsledky které studentka získala jsou originální a mají potenciál pro další využití. Studentka výsledky své práce dobře a přehledně zpracovala, prokázala že umí používat i statistickou analýzu. Ve své práci studentka cituje přes 100 literárních zdrojů, vesměs cizojazyčných publikací v odborných časopisech. Pokud takový rozsah literatury studentka opravdu prostudovala, lze konstatovat že má poměrně dobrý přehled o řešené problematice. Diplomovou práci Bc. Malyszové považuji za kvalitní a hodnotím ji známkou A-výborně. Doporučuji práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Závěry práce a jejich formulace A
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 148718