BARTOŠOVÁ, J. Stanovení celkové antioxidační aktivity čajových nálevů vybraných druhů čajů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2009.
Studentka Bc. Jitka Bartošová přistupovala k práci velmi aktivně a s velkým zájmem. Sama vybrala a pořídila testovaný soubor 31 vzorků čajů a bylin a prokázala značný přehled v problematice zpracování tohoto rostlinného materiálu, jeho fyziologických účinků i použití v lidovém léčitelsví. Byla schopna v krátké době velmi dobře zvládnout novou experimentální techniku - průtokovou coulometrii. Celkově se projevila jako zručná experimentátorka schopná samostatně pracovat a řešit zadané úkoly. Po stránce teoretické není závěrečná práce ucelená, neboť v ní chybí literární rešerše zacílená na problematiku stanovení celkové antioxidační aktivity čajů a bylin, příp. jejich nálevů, která by umožnila porovnat výsledky získané v experimentální části s poznatky z původních odborných článků. Konečná verze diplomové práce je po grafické stránce velmi zdařilá. Bohužel se v ní, přes upozornění vedoucí práce, vyskytují některé chyby, které snižují její celkovou kvalitu. Konkrétně jde o následující chyby: - str. 33, tab. 4: Nejsou zde správně uvedeny jednotky směrnice a její směrodatné odchylky (správná jednotka je s.l/mol) a dále jednotky meze detekce a meze stanovitelnosti. Stejná chyba se opakuje v tabulce 6 na str. 38. - str. 33, graf 2: V záhlaví obr. je uvdeno chybně "Kalibrační graf", jednotky na ose x nejsou správně a popis této osy je matoucí. - str. 38, graf 8: Nesprávně jsou uvedeny hodnoty na ose x (správně mají být hdnoty koncentrace Troloxu desetkrát nižší).
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | B | ||
Studium literatury a její zpracování | C | ||
Využití poznatků z literatury | C | ||
Kvalita zpracování výsledků | C | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | B | ||
Využívání konzultací při řešení práce | C | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | B |
Bakalářská práce se zabývá stanovením antioxidační aktivity čajů. V teoretické části se diplomantka zabývala volnými radikály, antioxidanty, čajovníkem, bylinami a metodami, kterými lze celková antioxidační aktivita stanovit. Bohužel jsem zde nenalezla část popisující jiné studie s výsledky celkové antioxidační aktivity čajů, což by bylo vhodné, aby výsledky diplomové práce mohly být srovnány s jinými odbornými pracemi. V praktické části práce jsou výsledky zpracovány do názorných grafů a naměřené hodnoty jsou navzájem srovnány a diskutovány jsou výsledky stanovení obou použitých metod. K práci mám následující připomínky: - Na straně 14 je nesprávně uveden latinský název čajovníku Cammelia sinensis, v práci není uveden český název čajovník čínský (kamélie čínská), ale pouze obecně čajovník a jako rod je uveden název keméliovité, jde o kaméliovité. - Na str. 18 - vitamíny vyskytující se v čaji je uveden vitamín B12, tento vitamín se vyskytuje pouze v potravinách živočišného původu a v rostlinách se nevyskytuje. Občasné nálezy vitamínu B12 mají původ v kontaminaci mikroorganismy. Na str. 18 nahoře je uvedeno, že u čaje nejde o klasickou fermentaci, ale pouze o oxidaci přítomných polyfenolů vzdušným kyslíkem, proto by se tento vitamín v čaji neměl vůbec vyskytovat. Výjimkou může být čaj Pu Erh, u kterého se mikrobiálně fermentace vyvolá viz. na str. 19. - Vzorec na str. 18 má popis na straně 19. - Str. 19 název bakterie Streptococcus mutans, není psán kurzívou a s velkým prvním písmenem. - Na str. 22 je uveden název quercetin s Q a na str. 13 kvercetin s K. - V textu používá diplomatka označení "nečaj" pro rostliny, ze kterých se připravují bylinné nálevy, jsem toho názoru, že toto slovo by se nemělo ve vědecké publikaci objevovat. - Dále v textu se tohoto označení diplomatka také sama nedrží - např. str. 33 Graf 2: Závislost TAA jednoho druhu čaje (máty peprné) v mmol/l troloxu na ředění čaje. - Nadpisy některých kapitol jsou psány s malým písmenem (str. 37, 42). - Str. 28 je uvedena špatná adresa firmy Oxalis - k Tepláním místo k Teplinám. - Str. 48 ve dvou případech je jednotka na jiném řádku než příslušné číslo. - V práci se vyskytuje značné množství pravopisných chyb, nejčastější chybou je ve velké řadě případů neoddělení čísla od jednotky mezerou. - Pro porovnání celkové antioxidační aktivity u třezalky by bylo vhodné nejprve proměřit čerstvý vzorek, aby mohly být vyvozeny závěry pro vzorek 5 let starý. - Autorka nerespektuje typografická pravidla pro citace daná fakultou (název není psán kurzívou, u monografií chybí číslo vydání a počet stran, dále není uvedeno ISBN nebo ISSN). U citací www stránek autorka místo [online] uvádí stáhnuto či staženo (někdy i obojí najednou) a v některých případech uvádí přesné datum citování a někde pouze rok. - Některé z citace z internetových stránek nejsou věrohodné viz citace č. 12 "Ropáčkův server, www.ropacek.cz ...pro kamarádky, kamarády a jejich stránky", při prohledání textu jsem tuto citaci nakonec vůbec nenašla. - Dále jsem nenašla v textu citaci č. 5, 6, 9, 11, 12, 13, 14, 17 a 21, což pokládám za velmi závažný nedostatek předložené práce, protože diplomantka na druhé straně v prohlášení uvádí, že všechny literární zdroje správně a úplně citovala. Bakalářskou práci Bc. Jitky Bartošové doporučuji k obhajobě a hodnotím ji známkou uspokojivě/D.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | B | ||
Logické členění práce | B | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | C | ||
Využití literatury a její citace | F | ||
Úroveň jazykového zpracování | E | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | D | ||
Závěry práce a jejich formulace | C |
eVSKP id 18388