VAHALA, Z. Podnikatelský záměr: zřízení výživové poradny pro veřejnost [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Šopíková, Jana

Předkládaná práce působí dobrým dojmem jak z hlediska formální úpravy, tak uspořádání a obsahu kapitol. Zadané téma bylo zpracováno na optimální úrovni bakalářského studia a stanovené cíl byl splněn.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Odborná úroveň navrhované části B Téma předložené práce splňuje požadavky zadání, zpracovat podnikatelský záměr, na odborné úrovni absolventa bakalářského studia. Za nedostatek z hlediska manažerské odbornosti lze označit chabé zdůvodnění důležitosti nutriční poradny v konkrétní oblasti, které je založené pouze na obecně známých faktech. Autor nicméně prokázal schopnost orientovat se v analytických metodách potřebných pro vytvoření podnikatelského plánu.
Přínos a praktické využití návrhu C Vzhledem k malé hloubce zpracování tématu lze předloženou práci považovat za dobrý výchozí materiál, který by ale pro účely praktického využití vyžadoval širší rozpracování například ve vztahu k legislativě týkající se poradenství a ekonimickému významu nutričního poradenství v kontextu národní strategie pro zdraví.
Iniciativa a samostatnost při zpracování B Autor prokázal schopnost pracovat samostatně, i když scházela jistá dávka kreativity. Projevil ale snahu hledat řešení a upravovat přístup ke zpracování na základě zpětné vazby.
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 E Práce s literaturou je velkým nedostatkem předložené práce. Literární zdroje jsou omezené jednak z hlediska počtu a jednak z hlediska rozsahu platnosti - autor se omezil pouze na české zdroje. Navíc velká část uvedené literatury pochází z elektronických zdrojů nejasné vypovídající hodnoty a kvality.
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň B První dojem z formální úpravy a jazykové úrovně je velmi dobrý, přestože je v textu příliš mnoho volného místa, což může vyvolávat dojem záměrného bezúčelného zaplnění místa.
Splnění cíle a rozsahu zadání B Hlavní cíl stanovený autorem na základě zadání byl splněn.
Úroveň zpracování teoretické části (poznatky získané studiem) C Teoretické poznatky o významu nutričního poradenství jsou zpracované na dobré úrovni, ale hloubka této problematiky chybí zejména ve smyslu uvedení konkrétních argumentů týkajících se české populace. Argumentace použitá v práci je zaměřená téměř výhradně na problematiku obezity, což je jistě důležitý fenomén, ale význam výživy přesahuje i do jiných metabolických poruch, případně do výživy speciálních populačních skupin (senioři, rekreační a závodní sport), což v práci nebylo zdůrazněno. Zároveň nebyla uvedena rizika neodborných indikací nutričních opatření a nutnost kontroly kompetencí nutričních poradců.
Úroveň zpracování analytické části (zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody) C Analytická část je na velmi dobré úrovni, autor prokázal schopnost organizace dat a použití vhodných metod. Ve vstupních datech chybí podrobnější analýza populační skupiny, pro kterou je plánované nutriční poradenství určeno.
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Hanušová, Helena

Navrhovaná známka
C

eVSKP id 51879