ŠTÝBLOVÁ, R. Kombinovaný nápoj na bázi vína a ovocné šťávy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2017.
Diplomová práce posluchačky Bc. Romany Štýblové je součástí smluvního výzkumu a navazuje na podobný diplomový úkol z předcházejícího roku. Úkolem diplomantky bylo připravit další varianty osvěžujícího kombinovaného nápoje na bázi vína a ovocné šťávy. Bylo vybíráno vhodné víno, upravována barva nápoje a doplněna aditiva. Posluchačka přistupovala k zadanému tématu pečlivě a svědomitě. Většinu úkolů řešila již v zimním semestru, aby bylo možno včas uzavřít příslušnou část výzkumu. Na konzultace přicházela připravená, úkoly plnila včas, okamžitě zpracovávala získaná primární data. V laboratoři pracovala samostatně, rychle zvládla práci s instrumentálním vybavením. Obtížným se pro posluchačku však stalo převedení získaných dat a informací do psané podoby. Písemná forma vyjadřování jí působila jisté potíže. O její podstatné zlepšení by měla v budoucnu usilovat. Závěrem konstatuji, že Bc. Romana Štýblová odvedla velmi dobrou práci, kterou kromě mě ocenil i zadavatel výzkumu. Celkově hodnotím předloženou diplomovou práci známkou VELMI DOBŘE - B.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | B | ||
Využití poznatků z literatury | B | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | C | ||
Závěry práce a jejich formulace | B | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A |
Tato diplomová práce se zabývá přípravou kombinovaných nápojů na bázi vína a ovocné šťávy. Jako ovocná složka byla zvolena arónie, resp. aróniový koncentrát, a příp. další ovocné složky. Teoretická část je zpracována poměrně stručně, vyskytuje se zde řada nepřesných formulací a drobných formálních chyb. Vychází z celkem 36 literárních zdrojů spíše střední a nižší kvality (většinou české publikace a webové stránky). Navíc citace v řadě případů neodpovídá požadavkům příslušné normy. V experimentální části byly připraveny různé varianty kombinovaného nápoje na bázi vína a ovocné složky. V jednotlivých variantách byly stanoveny vybrané chemické charakteristiky: titrační kyselost, redukující cukry, obsah fenolických látek a obsah anthokyanových barviv. Nejlepší poměr složek nápoje byl testován s využitím senzorické analýzy. Získané výsledky jsou prezentovány formou tabulek a grafů. Výsledky jsou celkem správně interpretovány a velmi stručně diskutovány. Celkový dojem z práce zbytečně snižuje řada překlepů a formálních chyb. I přes uvedené nedostatky práce po stránce obsahové i formální splňuje požadavky na magisterskou diplomovou práci a doporučuji ji k obhajobě.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | B | ||
Kvalita zpracování výsledků | C | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Využití literatury a její citace | C | ||
Úroveň jazykového zpracování | C | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | C | ||
Závěry práce a jejich formulace | B |
eVSKP id 94692