ŠTÝBLOVÁ, R. Kombinovaný nápoj na bázi vína a ovocné šťávy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Vespalcová, Milena

Diplomová práce posluchačky Bc. Romany Štýblové je součástí smluvního výzkumu a navazuje na podobný diplomový úkol z předcházejícího roku. Úkolem diplomantky bylo připravit další varianty osvěžujícího kombinovaného nápoje na bázi vína a ovocné šťávy. Bylo vybíráno vhodné víno, upravována barva nápoje a doplněna aditiva. Posluchačka přistupovala k zadanému tématu pečlivě a svědomitě. Většinu úkolů řešila již v zimním semestru, aby bylo možno včas uzavřít příslušnou část výzkumu. Na konzultace přicházela připravená, úkoly plnila včas, okamžitě zpracovávala získaná primární data. V laboratoři pracovala samostatně, rychle zvládla práci s instrumentálním vybavením. Obtížným se pro posluchačku však stalo převedení získaných dat a informací do psané podoby. Písemná forma vyjadřování jí působila jisté potíže. O její podstatné zlepšení by měla v budoucnu usilovat. Závěrem konstatuji, že Bc. Romana Štýblová odvedla velmi dobrou práci, kterou kromě mě ocenil i zadavatel výzkumu. Celkově hodnotím předloženou diplomovou práci známkou VELMI DOBŘE - B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury B
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse C
Závěry práce a jejich formulace B
Celkový přístup k řešení úkolů A
Využívání konzultací při řešení práce A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Vítová, Eva

Tato diplomová práce se zabývá přípravou kombinovaných nápojů na bázi vína a ovocné šťávy. Jako ovocná složka byla zvolena arónie, resp. aróniový koncentrát, a příp. další ovocné složky. Teoretická část je zpracována poměrně stručně, vyskytuje se zde řada nepřesných formulací a drobných formálních chyb. Vychází z celkem 36 literárních zdrojů spíše střední a nižší kvality (většinou české publikace a webové stránky). Navíc citace v řadě případů neodpovídá požadavkům příslušné normy. V experimentální části byly připraveny různé varianty kombinovaného nápoje na bázi vína a ovocné složky. V jednotlivých variantách byly stanoveny vybrané chemické charakteristiky: titrační kyselost, redukující cukry, obsah fenolických látek a obsah anthokyanových barviv. Nejlepší poměr složek nápoje byl testován s využitím senzorické analýzy. Získané výsledky jsou prezentovány formou tabulek a grafů. Výsledky jsou celkem správně interpretovány a velmi stručně diskutovány. Celkový dojem z práce zbytečně snižuje řada překlepů a formálních chyb. I přes uvedené nedostatky práce po stránce obsahové i formální splňuje požadavky na magisterskou diplomovou práci a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce B
Kvalita zpracování výsledků C
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace C
Úroveň jazykového zpracování C
Formální úroveň práce – celkový dojem C
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 94692