PEŠKOVÁ, A. Využití magnetických částic pro izolaci a purifikaci DNA z výrobků pro dětskou výživu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2018.
Diplomová práce byla zaměřena na izolací DNA v kvalitě pro PCR ze zeleniny (mrkev) ovoce (hruška, jablko, ciron a mango) a šesti tepelně zpracovaných výrobků pro děti. K izolaci DNA byly použity magnetické mikročástice PGMA pokryté karboxylovými skupinami a nanočástice oxidů železa pokryté poly(L-lysinem) - PLL). Byla porovnána metoda izolace magnetických částic pomocí komerčního magnetického separátoru a magnetické jehly. U tepelně zpracovaných výrobků byly amplifikovány produkty PCR o délce 220 bp. Specifita produktů PCR (700 bp) získaných po amplifikaci DNA izolované z mrkve byla stanovena restrikční analýzou. Experimentální výsledky odpovídaly teoretickým předpokladům. Práce přinesla originální výsledky. K řešení úkolů diplomové práce studentka přistupovala aktivně, se zájmem o řešenou problematiku a s vysokým pracovním nasazením. Cíle diplomové práce studentka splnila ve výborné kvalitě.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | B | ||
Využití poznatků z literatury | B | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Diplomová práce přináší nové poznatky při optimalizaci mikrometody izolace DNA v kvalitě vhodné pro PCR pomocí magnetických mikročástic PGMA s karboxylovými funkčními skupinami a nanočásticem pokrytých poly(L-lysinem) z výrobků pro děti a jejich některých složek rostlinného původu. Práce je po formální stránce vypracována pečlivě a přehledně.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Využití literatury a její citace | B | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 107776