STRNADOVÁ, B. Stanovení kyseliny fytové v pivovarských surovinách [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2008.
Diplomantka Barbora Strnadová realizovala svou práci na Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském. Místem pracoviště byla její diplomová práce spojena s její prací bakalářskou. Aby mohla zachytit a srovnat případné diference v obsahu kyseliny fytové v ječmeni mezi dvěma sklizněmi, začala na svém diplomním úkolu pracovat již na počátku 4. ročníku studia. Po celou tuto dobu pracovala naprosto samostatně, což možná nebylo vždy ku prospěchu věci. Posluchačka ve své diplomové práci shromáždila úctyhodné množství experimentálních dat. Vždy pracovala rychle a spolehlivě, osvojila si značnou experimentální zručnost. Pracovníci zmíněného výzkumného ústavu byli s jejím výkonem vždy spokojeni. Její poněkud slabší stránkou a místem dalšího osobního zdokonalování však je práce s literaturou a jazykové zpracování získaných výsledků. Při celkovém hodnocení ráda konstatuji, že Barbora Strnadová má předpoklady velmi dobře se uplatnit jak v potravinářském průmyslu, tak i v jakékoli chemické laboratorní praxi.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | C | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | B | ||
Využívání konzultací při řešení práce | B | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Předložená diplomová práce se zabývá stanovením obsahu kyseliny fytové v komplexní matrici obilce ječmene a sladu v ramci různých odrůd a zkušebních stanic metodou kapilární izotachoforézy a metodou pomocí testů. Studentka provedla značné množství analýz, zahrnující dva roky práce. Diplomová práce nebyla vhodně rozčleněna, patrný je slabší písemný projev studentky. Text diplomové práce není zarovnán do bloku, někdy je opakován, jednotky jsou psané ve formě s lomítkem místo s indexem a není sjednocené názvosloví, např. fytáza a fytása, neošetřeno a bez ošetření. Velice často jsou použity složité souvětí, které ztrácejí následně význam. Přes různé překlepy, špatné skloňování či vynechání slov bych studentce chtěla nejvíce vytknout citaci litaratury. Literatura není ucelená, neodpovídá normě ČSN ISO 690 (01 0197) a v některých případech nebyla uvedena, např. úvod, závěr. V jiném případě byla uvedena nesprávně, str. 31 - Izolace kyseliny fytové - kde jako citace byly použity přednášky Hmotnostní spektrometrie biomolekul, Doc.Preisler, MU. Jelikož již byla vypracována diplomová práce na stanovení obsahu kyseliny fytové v obilce ječmene a sladu metodou kapilární izotachoforézy, nebyl v diplomové práci Bc. Barbory Strnadové vymyšlen jiný, popř. kratší způsob zpracování výsledných dat. Pozitivním výstupem diplomové práce je zavedení nové metody, a to metody pomocí testů, pro srovnání obsahu kyseliny fytové s kapilární izotachoforézou. K problematice práce bych měla následující dvě otázky: 1) V teoretické části diplomové práce jste popisovala metodu kapilární izotachoforézy. Mohla by jste vysvětlit (následně i doplnit do diplomové práce) princip Kohlrauschovy regulační funkce? 2) Ve sklizni 2007 jste se zabývala stanovením obsahu kyseliny fytové v obilce ječmene a sladu pomoci metody kapilární izotachoforézy a metody pomocí testů. Hodnoty obsahu kyseliny fytové zjištěné metodou pomocí testů byly 3x menší než hodnoty získané kapilární izotachoforézou. Během sladování dochází k polesu obsahu kyseliny fytové. Metodou pomocí testů byl však u odrudy Malz, stanice Hrubčice zaznamenán nárůst o 21% (str.90, tab.č.14c, obr.90). Mohla by jste rozdílné výsledky obou metod vysvětlit?
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | C | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Využití literatury a její citace | C | ||
Úroveň jazykového zpracování | C | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | C | ||
Závěry práce a jejich formulace | B |
eVSKP id 2499