KLVAŇA, P. Design ručního mlýnku na kávu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Sládek, Josef

Pro design je důležité i hodnocení designérských kvalit práce: řešení modelu - A, úroveň tvarové kultivace - A, barevnost navrženého designu - A a grafická úprava výkresů - A. Jedná se o návrh akcentující funkci, základní tělo je tedy přirozeně rotační, pracující s nadčasovým minimalismem. Na válcovité základně je kuželová část, která vedle své tvarové logiky přináší celku charakteristický výraz, odlehčuje objem a zároveň odkazuje k celé historii tohoto segmentu výrobků. Oceňuji rovněž autorovu snahu o technický posun (pohodlné nastavení hrubosti mletí) a precizní práci s proporcemi jednotlivých, navazujících hmot a důraz na kvalitu rituálu procesu přípravy kávy.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Rubínová, Dana

Pro design je důležité i hodnocení designérských kvalit práce: řešení modelu - A, úroveň tvarové kultivace - B, barevnost navrženého designu - B a grafická úprava výkresů - B. Design mlýnku je střídmý, je přihlíženo jak k samotnému aktu mletí kávy, tak k cílové skupině uživatelů. Inovativní je řešení nastavování hrubosti mletí, které je oproti stávajícím produktům uživatelsky příznivější. Klika, zejména pak její hmatná část, mohla více tvarově korespondovat s tělem mlýnku.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 50424