HAVLÍKOVÁ, M. Senzoricky aktivní látky ječného sladu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2025.

Posudky

Posudek vedoucího

Svoboda, Zdeněk

Studentka Bc. Michaela Havlíková pracovala na zadané diplomové práci systematicky, svědomitě a samostatně. V průběhu zpracování teoretické části své práce velmi dobře využila studovanou literaturu. Prokázala schopnost samostatně řešit zadané úkoly a dobře se orientovala v příslušné problematice. Při řešení experimentální části diplomové práce se studentka výborně orientovala v chemické laboratoři a velmi dobře zvládla metody jak extrakce HS-SPME tak analýzy GC-MS. Získaná experimentální data přehledně zpracovala, a to včetně statistické vyhodnocení. Při interpretaci a výborné diskusi výsledků dobře využila poznatků ze studované literatury, závěry diplomové práce formulovala velmi dobře a srozumitelně. Studenka k celkovému řešení diplomové práce přistupovala výborně a plně využívala své teoretické znalosti získané v průběhu studia na FCH VUT v Brně, které doplnila studiem doporučené literatury a konzultacemi s vedoucím práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Pernica, Marek

Studentka Michaela Havlíková ve své diplomové práci s názvem „Senzoricky aktivní látky ječného sladu“ zpracovala odborné téma na velmi dobré úrovni. V teoretické části podrobně popisuje chemické složení ječmene, technologii výroby sladu a klíčové mechanismy vzniku senzoricky aktivních látek, zejména produkty Maillardovy reakce, Streckerovy degradace a pyrolýzy. Okrajově je zde zmíněna i instrumentální technika plynové chromatografie a extrakční metoda mikroextrakce na tuhou fázi (SPME), na níž je založena celá experimentální část práce. V experimentální části autorka optimalizovala a následně aplikovala analytickou metodu HS-SPME-GC/MS (headspace–solid phase microextraction with gas chromatography coupled to mass spectrometry) na tři různé typy sladů, připravené ze čtyř odrůd ječmene. Získaná data jsou rozsáhlá a přehledně zpracovaná, a to včetně využití pokročilých chemometrických nástrojů, jako jsou heat mapy a analýza hlavních komponent (PCA). Za výrazné pozitivum považuji porovnání výsledků s obdobnými daty dostupnými v odborné literatuře, což přispívá k validitě závěrů a dokazuje autorčinu schopnost kritického myšlení. V diplomové práci je pouze několik málo věcí, které je možné doporučit k vylepšení. * při prvním použití zkratky vysvětlit a do závorky uvést celý název…str. 3 * delší souvislý text bez citace… str. 16-17, 20 * odrážkové členění např. 1.3.1.1.1.1 Faktory ovlivňující průběh... str. 25 * neformální a hovorová čeština "vyizolovat" a "zakoncentrovat"…str. 34 * mezi chemikálie zařadit i destilovanou vodu…str. 36 * u heat mapy využít relativního zastoupení (%) a ne plochy peaku, nesourodá stupnice…str.70 * detailněji popsat, která data byla využita pro analýzu hlavních komponent (PCA)…str. 83 * seznam použitých zkratek a symbolů řadit abecedně…str. 98 Přes výše uvedené doporučení k vylepšení je diplomová práce po jazykové i grafické stránce na vysoké úrovni obsahuje přes 80 kvalitních literárních odkazů a splňuje veškeré formální požadavky kladené na práci tohoto typu. Práce má výzkumný i praktický přínos pro oblast sladařství a pivovarství. Autorka prokázala schopnost samostatného výzkumného uvažování, práce s moderní instrumentální technikou i statistické zpracování dat. Práci doporučuji k obhajobě s hodnocením: výborně (A)

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Využití literatury a její citace B
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 164559