MÜLLEROVÁ, J. Ekonomické aspekty produktové inovace ve společnosti KROMILK, a.s. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2020.
Předložená bakalářské práce se zaměřila na zhodnocení ekonomických aspektů produktové inovace. Autorka po předchozích jednáních ve společnosti Kromilk začala řešit produktovou inovaci výrobku Čerstvý sýr. V průběhu zpracování však narážela na problémy se získáním konkrétních dat, která by umožnila přesné zpracování nákladů na zavedení inovace a jejího ekonomického zhodnocení. I přes tyto těžkosti je předložená BP zpracována velmi dobrým způsobem. Autorka provedla rešerši teoretických pojmů, vztahujících se k danému tématu i za použití zahraničních zdrojů a připravila si tím vhodné materiály pro zpracování analytické části práce. V analytické části je vidět, že autorka spolupracovala s vedením společnosti a informovala se o metodách výroby, způsobu skladování i distribuce rychle se kazících potravinářských výrobků. Bakalářskou práci doporučuji k obhajobě. Otázka: Jak vidíte do budoucna postavení společnosti KROMILK ? Jsou inovace jedinou možností, jak posílit konkurenceschopnost podniku?
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění stanovených cílů | A | Autorka předložené BP plně splnila stanovené cíle. | |
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod | B | Předložená práce obsahuje dostatečné množství analýz vnějšího i vnitřního prostředí, autorka srovnala přínos inovovaných produktů s ostatními, rozebrala vhodně i náklady na provedení produktové inovace. | |
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry | B | Autorka prokázala schopnost pracovat s daty a informacemi, třídit je, analyzovat, matematicky a statisticky zpracovat. Z takto získaných výsledků je schopna vyvozovat závěry, které poskytují ekonomický pohled na zkoumaný podnik. | |
Praktická využitelnost výsledků | A | Přínos pro podnik je zřejmý, neboť autorka BP přinesla do podniku nový přístup k hodnocení inovací. Podnik nepoužívá dosud žádné metriky, po dodání výsledků BP je předpoklad toho, že se tento přístup změní. Práci je možné využít i ve výuce. | |
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň | A | Uspořádání práce a formální náležitosti jsou plně v souladu se Směrnicí VUT 72/2017 a příloh Směrnice č. 1/2019. Autorka používá relevantní pojmy a práce je na velmi dobré jazykové úrovni. | |
Práce s informačními zdroji, včetně citací | A | Autorka pracovala s dostatečným množstvím informačních zdrojů, Citace v textu i seznam použitých zdrojů jsou v souladu se Směrnicí VUT 72/2017 a příloh Směrnice č. 1/2019. Přílohy obsahují údaje z účetních závěrek společnosti KROMILK a je možné ověřit většinu dat, které autorka v práci publikovala. |
Autorka prokázala, že inovace byla pro podnik přínosná, což podpořila konkrétními výpočty. Uvítal bych snad jen lepší identifikaci a vyhodnocení silných a slabých stránek (např. model "7S"), porovnání vybraných ukazatelů s konkurencí nebo oborovým průměrem. Jazykovou úroveň práce narušují mimo jiné i občasné chyby (např. čárky v souvětích). Poslední připomínkou a zároveň tématem k diskusi je otázka dotací, kterou by autorka mohla vysvětlit: V tabulce č. 1 na str. 23 jsou dotace uvedeny jako vlastní externí zdroj. V rozvaze (viz Příloha č. 1) jsou však uváděny jako položka B.III. v rámci cizích zdrojů.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění stanovených cílů | B | ||
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod | B | ||
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry | B | ||
Praktická využitelnost výsledků | B | ||
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň | C | ||
Práce s informačními zdroji | A |
eVSKP id 119526