MÜLLEROVÁ, J. Ekonomické aspekty produktové inovace ve společnosti KROMILK, a.s. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Bočková, Nina

Předložená bakalářské práce se zaměřila na zhodnocení ekonomických aspektů produktové inovace. Autorka po předchozích jednáních ve společnosti Kromilk začala řešit produktovou inovaci výrobku Čerstvý sýr. V průběhu zpracování však narážela na problémy se získáním konkrétních dat, která by umožnila přesné zpracování nákladů na zavedení inovace a jejího ekonomického zhodnocení. I přes tyto těžkosti je předložená BP zpracována velmi dobrým způsobem. Autorka provedla rešerši teoretických pojmů, vztahujících se k danému tématu i za použití zahraničních zdrojů a připravila si tím vhodné materiály pro zpracování analytické části práce. V analytické části je vidět, že autorka spolupracovala s vedením společnosti a informovala se o metodách výroby, způsobu skladování i distribuce rychle se kazících potravinářských výrobků. Bakalářskou práci doporučuji k obhajobě. Otázka: Jak vidíte do budoucna postavení společnosti KROMILK ? Jsou inovace jedinou možností, jak posílit konkurenceschopnost podniku?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A Autorka předložené BP plně splnila stanovené cíle.
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B Předložená práce obsahuje dostatečné množství analýz vnějšího i vnitřního prostředí, autorka srovnala přínos inovovaných produktů s ostatními, rozebrala vhodně i náklady na provedení produktové inovace.
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B Autorka prokázala schopnost pracovat s daty a informacemi, třídit je, analyzovat, matematicky a statisticky zpracovat. Z takto získaných výsledků je schopna vyvozovat závěry, které poskytují ekonomický pohled na zkoumaný podnik.
Praktická využitelnost výsledků A Přínos pro podnik je zřejmý, neboť autorka BP přinesla do podniku nový přístup k hodnocení inovací. Podnik nepoužívá dosud žádné metriky, po dodání výsledků BP je předpoklad toho, že se tento přístup změní. Práci je možné využít i ve výuce.
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň A Uspořádání práce a formální náležitosti jsou plně v souladu se Směrnicí VUT 72/2017 a příloh Směrnice č. 1/2019. Autorka používá relevantní pojmy a práce je na velmi dobré jazykové úrovni.
Práce s informačními zdroji, včetně citací A Autorka pracovala s dostatečným množstvím informačních zdrojů, Citace v textu i seznam použitých zdrojů jsou v souladu se Směrnicí VUT 72/2017 a příloh Směrnice č. 1/2019. Přílohy obsahují údaje z účetních závěrek společnosti KROMILK a je možné ověřit většinu dat, které autorka v práci publikovala.
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Ptáček, Roman

Autorka prokázala, že inovace byla pro podnik přínosná, což podpořila konkrétními výpočty. Uvítal bych snad jen lepší identifikaci a vyhodnocení silných a slabých stránek (např. model "7S"), porovnání vybraných ukazatelů s konkurencí nebo oborovým průměrem. Jazykovou úroveň práce narušují mimo jiné i občasné chyby (např. čárky v souvětích). Poslední připomínkou a zároveň tématem k diskusi je otázka dotací, kterou by autorka mohla vysvětlit: V tabulce č. 1 na str. 23 jsou dotace uvedeny jako vlastní externí zdroj. V rozvaze (viz Příloha č. 1) jsou však uváděny jako položka B.III. v rámci cizích zdrojů.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Praktická využitelnost výsledků B
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň C
Práce s informačními zdroji A
Navrhovaná známka
B

eVSKP id 119526