TRÁVNÍČKOVÁ, E. Stanovení a vyhodnocení kosmetických mastí a návrh etikety dle aktuální legislativy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2011.
Práce se zabývá návrhem tří kosmetických mastí a jejich stabilizaci antioxidanty - antioxidantem přírodního původu a syntetickým. Zcela konkrétně řeší podmínky stability a uchovávání mastí a jejich sledování stability - tedy z práce můžeme prakticky odvozovat vhodnost použití konkrétních surovin ve složení výrobku a daného antioxidantu pro naši výrobu mastí a taky podmínky skladování, práce přispěje ke zvýšení kvalitativních ukazatelů po dobu minimální trvanlivosti našich výrobků.V tomto směru práce určitě splnila očekávání a praktickou využitelnost výsledků práce.
| Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
|---|---|---|---|
| Splnění požadavků zadání | A | ||
| Studium literatury a její zpracování | B | ||
| Využití poznatků z literatury | B | ||
| Kvalita zpracování výsledků | A | ||
| Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
| Závěry práce a jejich formulace | B | ||
| Využívání konzultací při řešení práce | B | ||
| Celkový přístup k řešení úkolů | B |
Připomínky k diplomové práci: V teoretické části jsou použity farmaceutické výrazy, které v současné kosmetické praxi již nejsou vůbec využívány (viz. 3.8 a 3.9) Při tvorbě etikety je použita již neplatná formulace "Spotřebujte do:" místo platné "Spotřebujte nejlépe do:". Rovněž použití kombinace slovního a grafické označení minimální trvanlivosti je nesprávné, správně se má použít buď slovní označení nebo grafické označení. V kapitole 3.14 jsou uvedeny označení obchodní názvy surovin nebo české výrazy místo chemického názvosloví a nebo IUPAC nomenklatury Průběhy křivek jednotlivých charakteristik sledovaných systémů mají očekávanou tendenci, ale variační rozpětí odchylek jednotlivých měření je příliš velké. K interpretaci výsledků bych proto doporučil použít graf lineární regresní funkce. Otázky k obhajobě: Jak se navrhovalo složení mastí a co vedlo k výberu použitých antioxidačních surovin? Proč je hodnota jodového čísla u krému výrazně odlišná od hodnot u mastí? Číslo zmýdelnění má v průběhu času klesat nebo stoupat?
| Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
|---|---|---|---|
| Splnění požadavků zadání | B | ||
| Logické členění práce | B | ||
| Kvalita zpracování výsledků | C | ||
| Interpretace výsledků, jejich diskuse | C | ||
| Využití literatury a její citace | B | ||
| Úroveň jazykového zpracování | B | ||
| Formální úroveň práce – celkový dojem | B | ||
| Závěry práce a jejich formulace | B |
eVSKP id 32980