KUČERA, M. Využití moderních technologií k návrhu pivní sklenice pro pivovar Starobrno, a.s. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Sedlák, Josef

Posuzovaná bakalářská práce je zpracována v souladu se zadáním na výborné úrovni. Student získával potřebné informace a podklady na pravidelných konzultacích a ty v maximální možné míře zužitkoval v předložené práci. Bakalářská práce se zabývá návrhem, designem a výrobou modelu pivní sklenice, kterou si jako úkol po domluvě zadal pivovar Starobrno, a.s. z důvodu inovativní změny související s viditelným umístěním míry 0,5 l na spodním okraji horní obruče a uchycením pivní sklenice pomocí praktického ucha. Po grafické stránce je práce zpracována rovněž na výborné úrovni. Podklady potřebné pro svoji práci student čerpal převážně z elektronických zdrojů, o které se také opírá. Při řešení bakalářské práce postupoval student správně. Prezentované výsledky jsou přesvědčivé a jsou přehledně uspořádány pomocí obrázků a tabulek. Práce je přehledná a srozumitelná. Z výše uvedených skutečností vyplývá, že student splnil zadání v plném rozsahu, a proto doporučuji bakalářskou práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Nejedlý, Jindřich

Bakalářská práce pana Michala Kučery pojednávající o návrhu a výrobě prototypu pivní sklenice je zpracována plně dle zadání. Všechny formální náležitosti práce jsou dodrženy a členění je přehledné. Obsahová stránka je až na výjimky (viz dále) dobrá. Autor práci zpracovává přesně podle vypsaného zadání, stručně a výstižně. Neobjevuje se nabalování nepotřebných informací, ve kterých by se čtenář ztrácel. V případě, že by se autor rozhodl v podobném tématu pokračovat i v rámci diplomové práce, doporučuji začlenit pohled na reverzní inženýrství jako na celek. Mínusy práce spatřuji v první a druhé kapitole. Autor popisuje několik druhů pivních sklenic a uvádí verdikty o jejich vhodnosti použití, aniž by svá tvrzení podložil. Zda se jedná o subjektivní pohled autora nebo výsledek dlouhodobého výzkumu mezi „pivaři“, se čtenář nedozví. V druhé kapitole je popsána tvorba modelu nové sklenice. Nikde ale není uvedeno, na základě čeho autor rozhodoval o designu sklenice. Jedná se opět o pouhý subjektivní pohled na dokonalou podobu, nebo byly tvar a rozměry diskutovány se zástupci pivovaru? Pouhá zmínka o tom, že se sklenice podobá pivnímu sudu, je nedostatečná. Prosím autora o doplnění těchto informací v rámci obhajoby práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 47360