KUBISOVÁ, P. Příprava přírodních doplňků stravy pro dětskou výživu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.
Ve své diplomové práci se Bc. Petra Kubisová zabývala studiem dětských doplňků stravy. V práci se studentka nejprve zaměřila na charakterizaci vybraných superpotravin a dále na návrh vlastního přírodního doplňku stravy s využitím vybraných aktivních látek vhodných pro děti. Cílem práce byl vývoj a charakterizace moderních doplňků stravy s obsahem vybraných aktivních látek pro dětskou výživu. Všechny stanovený cíle zadání tedy studentka splnila. V průběhu řešení experimentální části práce studentka s přehledem zvládla širokou škálu různých analytických metod a projevila tak výborné laboratorní dovednosti. Po celou dobu rovněž projevovala zájem o danou problematiku. V laboratoři pak pracovala samostatně a pečlivě. Postup práce i výsledky průběžně konzultovala a získané výsledky své práce dokázala rovněž přehledně zpracovat a okomentovat. Při psaní teoretické části pak studentka prokázala také schopnost práce s odbornou literaturou. Práci proto doporučuji k obhajobě a hodnotím celkovou známkou "výborně" (A).
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Diplomová práce Bc. Petry Kubisové pojednává o přírodních doplňcích stravy pro dětskou výživu. Práce byla zpracována celkové na 65 stranách i s přílohami. Je klasicky členěná do 9 kapitol. Problematika dané tématiky byla zpracována v přehledné teoretické části s využitím řady odborné, převážně zahraniční literatury. Kapitolka „2.5 Doplnky stravy pre deti“ mohla být víc rozšířena, například o průzkum trhu s doplňky podobného charakteru, které se řešily v diplomové práci. V experimentální části práce se studentka zabývala nejdřív testováním různých extraktů vybraných typů potravin za účelem jejich využití do nově navrženého produktu. Byla využita řada analytických metod od základních spektrofotometrických až po analytické s obsluhou mnoha přístrojů (enkapsulátor, kapalinová a plynová chromatografie a jiné). Na závěr byl navržen finální doplněk stravy pro dětskou výživu. K práci mám několik výtek formálního charakteru. Na stranách 40, 41 a také 44 a 45 se vyskytují stejné výsledky jak v tabulkách, tak grafech. Stačilo by uvést výsledky jenom v jedné formě, případně druhou dát do příloh. Na straně 48 v posledním odstavci uteklo zarovnání textu doleva místo do bloku. Závěrem mohu říci, že vytýčené cíle předložené diplomové práce byly splněny, práci doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm výborný (A).
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | B | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 131447