PÁRAL, M. Řízení hmotnosti měkkých sýrů formovaných na manuální lince [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Tomečková, Šárka

Cílem této práce bylo nalézt jednoduchý a praktický nástroj pro řízení hmotnosti sýrů na úrovni ručního formování zrna. Pro splnění tohoto zadání bylo nezbytné provést velké množství analýz a testů přímo ve výrobě a získané výsledky včetně běžných výrobních dat důkladně statisticky zpracovat. Řešení a vůbec přístup k dané problematice byl náročný i z toho důvodu, že v odborné literatuře lze dohledat pouze obecné informace týkající se formování sýrů. Celá práce je tedy zaměřena především na rozsáhlou praktickou část a na zpracování a prezentaci dat. Bc. Marek Páral přistoupil k řešení práce velmi zodpovědně, dobře se orientoval v náročných podmínkách přímo ve výrobě a na základě konzultací samostatně plánoval a řešil prováděné testy. Velmi pozitivně hodnotím rychlé zvládnutí práce se statistickým softwarem a úroveň statistického zpracování výsledků. Cíle práce byly splněny a především ověřeny ve výrobě. Získané další poznatky jsou důležité v technologii a mohou sloužit k řešení problémů a řízení výroby. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím celkovým stupněm "výborně" (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury B
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace B
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Zemanová, Jana

Velice zajímavá diplomová práce, se smysluplně zvoleným tématem. Významný je zejména důraz na praktický dopad řešené problematiky. Práce má adekvátní rozsah, je členěna standardním způsobem, vykazuje však určité formální nedostatky. Ve značné míře neodpovídá číslování obrázků a příslušných odkazů na ně, což podstatně ztěžuje orientaci v textu, zejména pak v experimentální části. Některé kapitoly teoretické části jsou celé citované z jednoho zdroje, čímž neplní funkci literární rešerše (např. text na stranách 16 - 22). Experimenty byly vhodně sestaveny, cílevědomě vzhledem k sledovaným výstupům práce. Bylo by vhodné použité metody (kap. 3.3) popsat s konkrétnějšími aspekty. Po obsahové stránce práce obsahuje řadu kvalitních výsledků. Oceňuji zejména její praktický dopad a zjevnou invenci studenta. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Kvalita zpracování výsledků A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 124219