GAJDUŠEK, M. Studium vybraných technologických vlastností lékořicové hmoty [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Vespalcová, Milena

Ryze prakticky zaměřená bakalářská práce Martina Gajduška se týkala řešení technologických problémů při výrobě lékořicových cukrovinek. Jeho hlavním úkolem bylo zjistit zda a jak velký vliv má rozmístění cukrovinek sušících se v různých místech sušárny na jejich důkladné vysušení a tudíž i na kvalitu. Dále sledoval na základě mikroskopického studia škrobových zrn v lékořicové hmotě kvalitu této uvařené hmoty. Tato měření realizoval přímo v provozu výrobního podniku. Na fakultním pracovišti pak 2 výše uvedené úkoly doplnil ještě stanovením obsahu cukrů v lékořicové hmotě, k čemuž použil kapalinovou chromatografii. Posluchač pracoval zcela samostatně. Dle svých časových možností dojížděl do uvedeného podniku. Tam si pod dohledem hlavního technologa osvojil celý proces výroby lékořicových cukrovinek a pak již přikročil ke sbírání dat a řešení hlavního úkolu. Ve školní laboratoři při stanovení sacharidů pracoval spolehlivě, zručně a rychle. V teoretické části práce student sepsal všechny výchozí informace potřebné pro realizaci zadaného tématu. Výsledky svých měření přehledně shrnul do tabulek a grafů. V závěru práce doporučil řešení technologických potíží. Bakalářskou práci Martina Gajduška doporučuji k obhajobě a hodnotím celkovou známkou VÝBORNĚ - A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Závěry práce a jejich formulace A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Vítová, Eva

Tato bakalářská práce se zabývá studiem technologických vlastností lékořicové hmoty. Teoretická část vychází z 54 poměrně kvalitních literárních zdrojů, je zpracována přehledně, čtivě, srozumitelně, s minimem překlepů a formálních chyb, a tvoří dostatečný podklad pro provedení experimentální části. Vytkla bych nesprávný způsob citace literárních zdrojů (místo [4, 5, 6] má být [4-6] ap.), navíc jejich řazení v textu by mělo být vzestupné. V práci jsou používány jednotky neplatné podle SI … ° Bx … Rovnice a vztahy je třeba číslovat, aby bylo možné se na ně při použití odkazovat. Práce byla měřena přímo v provozu firmy Candy plus sweet factory s.r.o. a je z ní jasně patrný záměr zisku prakticky využitelných výsledků. V experimentální části byl sledován především hmotnostní úbytek lékořicové hmoty během sušení v závislosti na poloze umístění vzorku v sušárně, plus některé doplňkové parametry (obsah sušiny, sacharidů a kvalita škrobových zrn) charakterizující hmotu a její změny během výroby. Získané výsledky jsou prezentovány formou tabulek a grafů. Výsledky jsou správně interpretovány a stručně diskutovány. Celkově pěkná práce, výše zmíněné připomínky významně nesnižují její kvalitu. Po stránce obsahové i formální splňuje požadavky na bakalářskou práci a doporučuji ji k obhajobě, oceňuji zajímavé a v praxi využitelné výsledky.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků B
Využití literatury a její citace B
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 117828