PALLOVÁ, J. Příprava a charakterizace extraktů echinacey [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.
Tato práce je součástí rozsáhlé studie, která se zabývá možnostmi získávání extraktů biologicky aktivních látek z vybraných druhů rostlinných materiálů a jejich aplikací do potravin, kosmetických a příp. jiných výrobků. Práce se konkrétně věnuje třapatce nachové (Echinacea purpurea), která se v našich oblastech pěstuje jako ozdobná květina, ale zároveň je známa pro své pozitivní účinky na lidské zdraví, související s jejím chemickým složením. Jedná se především o látky s antioxidačním a antimikrobiálním účinkem; ve formě extraktů by tak mohla zvýšit nutriční i senzorickou kvalitu vhodných potravin nebo pochutin. Podstatou experimentální části byl výběr a optimalizace podmínek vhodné metody získávání extraktu se zachováním maxima nutričně i senzoricky cenných složek, pro přípravu extraktu byly použity sušené květy echinacey. Získaný extrakt byl následně charakterizován z hlediska antimikrobiální a antioxidační aktivity, obsahu polyfenolických a těkavých (aromatických) látek. Kvalita a použitelnost připraveného extraktu byla následně ověřena úspěšnou aplikací do vzorků sýrů a cukrovinek . Studentka přistupovala k řešení práce se zájmem a velkým nasazením. Výborným způsobem zvládala práci v laboratoři, kde prokázala velkou pečlivost, přesnost a experimentální zručnost, bez problémů zvládla i práci s instrumentální technikou. V průběhu práce byla zcela samostatná, plánovala si experimenty, připravovala vzorky, organizovala průběh práce. I přes poměrně málo času, který byl pro měření práce k dispozici, provedla potřebné množství experimentů, které také dokázala výborným způsobem zpracovat a vyhodnotit. Pracovala systematicky a svědomitě, prokázala schopnost samostatně řešit zadané úkoly, dobře se orientovala v příslušné problematice. Velmi účinně využívala teoretické znalosti získané v průběhu studia na FCH VUT, které vhodně kombinovala se studiem doporučené domácí i zahraniční literatury. Celkovým výstupem je ucelená studie s originálními výsledky, která bude zpracována do publikace v impaktovaném časopise.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Diplomová práca sa zaoberá prípravou a charakterizáciou extraktov zo sušených kvetov Echinacey purpurey. Diplomová práce má logické členenie, vytýčené ciele diplomantka splnila z veľkej časti. Naštudovaná problematika je spísaná prehľadne a v požadovanom rozsahu v kapitole Teoretická časť. V experimentálnej časti sú popísané analyzované vzorky a metódy stanovenia bioaktivných látok zo sušených kvetov Echinacey purpurey. Chýba však citovaný postup, podľa ktorých boli prevedené experimenty. V kapitole Výsledky a diskusia je uvedené a vyhodnotené veľké množstvo experimentálnych dát, ktoré sú prezentované do prehľadných tabuliek a obrázkov a doplnené s odpovedajúcou diskusiou. V tejto kapitole nie je diskutovaný bod 4 zo zadania DP. V práci je veľký počet typografických chýb, špatný popis obrázkov. V grafoch chýba delenie os, čo je považované za hrubú chybu v technickej praxi. Z diplomovej práce je zrejmé, že študentka sa dobre orientuje v danej problematike, zvládla prácu s cudzojazyčnou odbornou literatúrou, spracovanie nameraných výsledkov a ich vyhodnotenie. Diplomovú prácu odporúčam k obhajobe a hodnotím ju známkou veľmi dobre/B.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | B | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | B |
eVSKP id 131318