BRLÍKOVÁ, E. Koncentrace vybraných kovů v tradičních a bylinných čajích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Diviš, Pavel

Studentka splnila zadání bakalářské práce. Studentka se zadané práci intenzivně věnovala, k zadaným úkolům přistupovala svědomitě. Výsledky své práce studentka pravidelně konzultovala s vedoucím práce. Studentka zcela nevyužila dostupnou literaturu a nezačlenila do své práce kompletně poznatky z jiných studií. I přesto že se jedná o první rozsáhlejší vědecký text který studentka zpracovala, předpokládal bych v textu využití obratnějších formulací a správnou tvorbu vět. Práci doporučuji k obhajobě, vzhledem k horšímu textovému zpracování práce a nevyužitého potenciálu v interpretaci získaných výsledků práci celkově hodnotím známkou B - velmi dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse C
Závěry práce a jejich formulace B
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Křikala, Jakub

Předmětem předložené bakalářské práce bylo zpracování literární rešerše, stanovení koncentrace vybraných prvků v různých druzích čajů včetně jejich nálevů metodou ICP-OES, zpracování a diskuse získaných výsledků. V teoretické části autorka stručně charakterizovala technologické postupy přípravy sypaných čajů, sledované prvky a spektroskopické metody používané k prvkové analýze. Jednotlivé kapitoly na sebe logicky navazují, drobnou výtku mám pouze ke klasifikaci diskutovaných prvků, které bych doporučil rozdělit do vhodněji definovaných podkapitol. Postrádám zde také doprovodnou obrazovou dokumentaci či schémata, zejména při popisech technologických postupů či používané instrumentální metody. Oceňuji však snahu autorky o odborný popis techniky ICP-OES, se kterou se teprve seznamovala. K experimentální části nemám větších výhrad, avšak chybí zde základní popis analyzovaných vzorků čaje. Technická specifikace přístroje ICP-OES v tabulce 1 obsahuje zavádějící a terminologicky chybné údaje. Dále bych v tabulce 2 doporučil uvedené hodnoty limitů detekce podložit vzorovým výpočtem, popřípadě odkazem na příslušnou kapitolu. Zpracovaná data autorka jasně prezentovala v grafech a tabulkách, pro lepší přehlednost diskuse bych však doporučil spojit kapitoly 4 a 5 do jednoho celku. Některé vyvozené závěry nekorespondují s prezentovanými výsledky, například autorka konstatuje, že koncentrace olova byla u všech vzorků čajů pod limitem detekce, zatímco v příslušných tabulkách jsou uvedeny konkrétní zjištěné hodnoty. Kladně však hodnotím porovnání dosažených výsledků s dostupnou literaturou. Autorka čerpala celkem z 29 literárních zdrojů, které jsou správně ocitovány. Výtku mám ovšem k formátování seznamu použité literatury, neboť uvedené zdroje nejsou číslovány ani abecedně seřazeny. Z formálního hlediska práce obsahuje množství typografických a terminologických chyb, neobratných formulací a nepřesnosti ve vědeckém vyjadřování. Tyto nedostatky sice výrazně nesnižují celkovou kvalitu práce, ale je třeba se jich v dalších odborných textech vyvarovat. Všechny stanovené cíle však studentka splnila, tudíž předloženou bakalářskou práci doporučuji k obhajobě a na základě uvedených připomínek ji hodnotím celkovou známkou "B", tj. velmi dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce B
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace C
Úroveň jazykového zpracování C
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 115773