KILIAN, D. Výroba a charakterizace medoviny vyráběné různými technologickými postupy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Pořízka, Jaromír

Bc. David Kilian měl v rámci své diplomové práce řešit problematiku výroby a charakterizace medoviny. S návrhem pracovat na tomto tématu přišel sám, protože se ve svém soukromí zabývá produkcí medu a medových produktů. Zainteresování do dané problematiky se také pozitivně projevilo na kvalitě teoretické části, kterou odevzdal včas. Student často využíval konzultací, kde aktivně přispíval do diskuse o návrhu a řešení experimentů. Behěm experimentální činnosti David Kilian prokázal samostatnost. Obstaral si vlastní vzorky medu, připravil si kvasnou a filtrační aparaturu a vyrobil vzorky medoviny dobré kvality. V rámci chemické a fyzikální charakterizace student prokázal praktické schopnosti adekvátní studentovi 2. ročníku navazujícího studia. Cíle práce byly splněny. Samotná diplomová práce z pohledu vedoucího splňuje nároky kladené na VŠKP, avšak její kvalitu sráží nedostatečná kontrola typografických, gramatických a slohových chyb. Jako vedoucí hodnotím výkon Bc. Davida Kiliana a jeho diplomovou práci známkou B - velmi dobře a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury B
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace B
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Vítová, Eva

Diplomová práce se zabývá problematikou výroby medoviny a její charakterizace stanovením vybraných parametrů. Teoretická část vychází z celkem 43 literárních zdrojů, jsou zde citovány české i cizojazyčné odborné i populárně naučné knihy a časopisecké vědecké publikace. Je zpracována poměrně podrobně, věnuje se složení medu jako základní suroviny a především technologii výroby medoviny, zajímavá je kapitola o historii výroby medoviny. Podává ucelený přehled dané problematiky a lze ji považovat za dostatečný podklad pro experimentální část. V experimentální části byly nejprve vyrobeny modelové vzorky medoviny s použitím dvou technologických postupů („studenou“ a „teplou“ cestou). Vyrobené vzorky byly charakterizovány z hlediska senzorického, a z hlediska obsahu hydroxymethylfurfuralu, etanolu, glukózy, fruktózy, vybraných organických kyselin a prvků. Pro jejich stanovení byly použity metody, zavedené na ÚCHPBT, založené na HPLC, ICP-OES a iontové chromatografii. Lze ocenit využití více různých instrumentálních technik, které student musel zvládnout. Získané výsledky jsou prezentovány formou tabulek a grafů, správně interpretovány a stručně diskutovány, vč. poměrně kvalitního statistického zpracování. Závěry práce výstižně shrnují zjištěné experimentální poznatky. Z hlediska zvoleného tématu velmi pěkná, zajímavá a čtivá práce, její kvalitu však bohužel snižují překlepy a formální chyby. Nicméně lze říci, že práce splňuje požadavky na magisterskou diplomovou práci a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Splnění požadavků zadání B
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace A
Logické členění práce A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 131564