VYSKOČILOVÁ, T. Enkapsulace vybraných přírodních extraktů pro využití v potravinářství [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Márová, Ivana

Cílem práce byla nová problematika zaměřená na přípravu specifických preparátů obsahujících enkapsulované komplexní přírodní extrakty vyžadující speciální stabilizaci nebo eliminaci nepříznivých senzorických vlastností. Enkapsulovány byly tři typy poměrně odlišných preparátů - mladý ječmen, propolis a probiotické bakterie. Účelem bylo navrhnout pro každý preparát vhodnou kombinaci materiálu částic a obsahové složky tak, aby byl preparát stabilní, uchoval si maximální biologickou aktivitu a aby docházelo k řízenému uvolňování aktivních látek v organismu. Práce byla řešena v rámci projektu VaVpI "Centrum materiálového výzkumu na FCH VUT v Brně" a spolufinancována z projektu NPU 1. Studentka přistupovala k řešení diplomové práce miořádně iniciativně, samostatně a se zájmem o studovanou problematiku a schopností výborné orientace v odborné literatuře. V rámci experimentální části zvládla široké spektrum metodických postupů i řadu nových metod, zejména je třeba ocenit zavedení přípravy částic pomocí enkapsulátoru včetně optimalizace podmínek a rovněž testování cytotoxického a antimikrobiálního účinku. Dále studentka zvládla metody charakterizace částic pomocí dynamického rozptylu světla a mikroskopické techniky. Dlouhodobá stabilita připravených aplikačních forem byla testována v modelovém i reálném prostředí. Celkově studentka prokázala výjimečnou schopnost řešení nových a složitějších experimentálních problémů a postupů, zájem o řešenou problematiku, i schopnost samostatného vyhodnocení výsledků a interpretace dat. Projevovala rovněž potřebnou laboratorní zručnost a flexibilitu. Zavedené postupy a výsledky získané v průběhu řešení diplomové práce představují cennou experimentální základnu pro navazující práce i pro praktické aplikace. Všechny navržené enkapsulované preparáty jsou potenciálně využitelné v potravinách či potravinových doplňcích. Výsledky budou prezentovány jako součást sdělení na mezinárodní konferenci. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem hodnotím celkovou aktivitu diplomantky stupněm výborně (A) a práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Kočí, Radka

Předloženou diplomovou práci Bc. Terezie Vyskočilové hodnotím jako erudovanou studii, jejíž rozsah přesahuje rámec standardní diplomové práce. Stylisticky vysokou úroveň nesnižují ani drobné překlepy. Přehledně je zpracována jak experimentální tak výsledková část, která obsahuje velké množství dat a grafů. Logické a přesně formulované závěry podtrhují srozumitelnost práce jako celku. K práci mám jen jeden dotaz: několikrát zmiňujete, že techniky enkapsulace probiotik a dalších přírodních extraktů by bylo výhodné využít i v matricích jako jsou šťávy, vitaminové či bylinné sirupy apod. (str. 73, 91). Proč nebyly některé z těchto matric zahrnuty rovněž do vzorků reálných potravin?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Úroveň jazykového zpracování A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

eVSKP id 72650