SILNÁ, R. Příprava vzorků pro analýzu DNA v potravinách rostlinného původu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Kovařík, Aleš

Diplomová práce byla zaměřena na mikroizolaci rostlinné DNA magnetickými částicemi v kvalitě pro polymerázovou řetězovou reakci z vybraných zeleninových výrobků (domácí zeleninová šťáva a výlisky z červené řepy, brokolice, zeleninový nápoj smoothie a zeleninový nápoj v prášku Fit-day smoothie green). K homogenizaci výrobků byl použit pufr s CTAB a merkaptoethanolem s přídavkem směsi chloroform-oktanol (24:1). Separace DNA byla provedena z homogenátů magnetickými částicemi PGMA s  karboxylovými funkčními skupinami. Použité postupy izolace DNA byly optimalizovány. Práce přinesla originální výsledky. K řešení úkolů diplomové práce studentka přistupovala aktivně, se zájmem o řešenou problematiku a s vysokým pracovním nasazením. Cíle diplomové práce studentka splnila ve výborné kvalitě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury B
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Rittich, Bohuslav

Diplomová práce přináší nové poznatky při optimalizaci mikrometody izolace DNA v kvalitě vhodné pro PCR pomocí magnetických mikročástic PGMA s  karboxylovými funkčními skupinami ze zeleniny a zeleninových potravinoch výrobků. Práce je po formální stránce vypracována pečlivě a přehledně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 104777