SILNÁ, R. Příprava vzorků pro analýzu DNA v potravinách rostlinného původu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2018.
Diplomová práce byla zaměřena na mikroizolaci rostlinné DNA magnetickými částicemi v kvalitě pro polymerázovou řetězovou reakci z vybraných zeleninových výrobků (domácí zeleninová šťáva a výlisky z červené řepy, brokolice, zeleninový nápoj smoothie a zeleninový nápoj v prášku Fit-day smoothie green). K homogenizaci výrobků byl použit pufr s CTAB a merkaptoethanolem s přídavkem směsi chloroform-oktanol (24:1). Separace DNA byla provedena z homogenátů magnetickými částicemi PGMA s karboxylovými funkčními skupinami. Použité postupy izolace DNA byly optimalizovány. Práce přinesla originální výsledky. K řešení úkolů diplomové práce studentka přistupovala aktivně, se zájmem o řešenou problematiku a s vysokým pracovním nasazením. Cíle diplomové práce studentka splnila ve výborné kvalitě.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | B | ||
Využití poznatků z literatury | B | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Diplomová práce přináší nové poznatky při optimalizaci mikrometody izolace DNA v kvalitě vhodné pro PCR pomocí magnetických mikročástic PGMA s karboxylovými funkčními skupinami ze zeleniny a zeleninových potravinoch výrobků. Práce je po formální stránce vypracována pečlivě a přehledně.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Využití literatury a její citace | B | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 104777