HAVLÍKOVÁ, M. Studium profilu senzoricky aktivních látek moravských vín [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Vítová, Eva

Tato bakalářská práce je součástí rozsáhlejší studie, která se zabývá možností ověřování autenticity českých vín. Jako parametry charakterizující senzorickou kvalitu (resp. její část - aromatický profil) vzorků vína byly v práci sledovány těkavé (aromatické) látky, pro jejich stanovení byla použita metoda HS-SPME-GC-MS. Přes počáteční těžkosti studentka vypracovala poměrně kvalitní teoretickou část práce, dostačující pro provedení experimentů; při zpracování aplikovala znalosti dosud získané v průběhu studia, které vhodně kombinovala se studiem doporučené domácí i zahraniční literatury. I když na samotné měření bylo poměrně málo času, podařilo se vypracovat zajímavý ucelený experiment zahrnující 33 vzorků červených moravských vín tří vybraných odrůd - Frankovka, Rulandské modré a Zweigeltrebe. Cílem bylo zjistit, zda a jak se liší aromatický profil uvedených odrůd. Studentka pracovala pečlivě a svědomitě. Bez problémů zvládala práci v laboratoři s instrumentální technikou, připravovala si vzorky a vyhodnocovala získané výsledky. Samotná bakalářská práce je zpracována pečlivě, studentka prokázala dobrou úroveň písemného projevu a schopnost odborného vyjadřování. Naměřené výsledky představují cennou součást výše uvedené studie a východisko pro další experimenty v rámci navazující diplomové práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Slavíková, Zuzana

Bakalářská práce Markéty Havlíkové se věnuje studiu senzoricky aktivních látek ve třech odrůdách moravských vín – Frankovce, Zweigeltrebe a Rulandském modrém. Práce je logicky členěna, skládá se z teoretické části, která obsahuje podrobnou charakteristiku vína a technologie jeho výroby. Dále se studentka zaměřila na popis složení vína s větším důrazem na zastoupení fenolických a těkavých látek. Celkem studentka pomocí HS-SPME-GC-MS analyzovala 33 vzorků červeného vína odrůd Frankovka, Zweigeltrebe a Rulandské modré. Zpracování a diskuze dat byla ovšem provedena pouze pro vzorky Frankovky. Každopádně byla analýza vzorků této odrůdy realizována podrobně, celkově bylo stanoveno a diskutováno 23 vybraných těkavých látek. Výsledky jsou zpracovány přehledně v krabicových grafech i s odchylkami měření. V tabulkách s uvedenými koncentracemi jednotlivých aromatických látek bych pouze doporučovala zaokrouhlování na určitý počet platných číslic. Bakalářská práce byla čtivá, pouze s občasnými gramatickými nedostatky (absence sloves ve větách apod.). Vše bylo řádně citováno, v teoretické části byla ovšem pro tento typ práce použita řada spíše laických literárních zdrojů. Závěry byly popsány výstižně a jasně. Z výše uvedených důvodů hodnotím bakalářskou práci Markéty Havlíkové známkou B – velmi dobře a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků C
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování B
Závěry práce a jejich formulace A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 138891