HAVLÍKOVÁ, M. Studium profilu senzoricky aktivních látek moravských vín [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.
Tato bakalářská práce je součástí rozsáhlejší studie, která se zabývá možností ověřování autenticity českých vín. Jako parametry charakterizující senzorickou kvalitu (resp. její část - aromatický profil) vzorků vína byly v práci sledovány těkavé (aromatické) látky, pro jejich stanovení byla použita metoda HS-SPME-GC-MS. Přes počáteční těžkosti studentka vypracovala poměrně kvalitní teoretickou část práce, dostačující pro provedení experimentů; při zpracování aplikovala znalosti dosud získané v průběhu studia, které vhodně kombinovala se studiem doporučené domácí i zahraniční literatury. I když na samotné měření bylo poměrně málo času, podařilo se vypracovat zajímavý ucelený experiment zahrnující 33 vzorků červených moravských vín tří vybraných odrůd - Frankovka, Rulandské modré a Zweigeltrebe. Cílem bylo zjistit, zda a jak se liší aromatický profil uvedených odrůd. Studentka pracovala pečlivě a svědomitě. Bez problémů zvládala práci v laboratoři s instrumentální technikou, připravovala si vzorky a vyhodnocovala získané výsledky. Samotná bakalářská práce je zpracována pečlivě, studentka prokázala dobrou úroveň písemného projevu a schopnost odborného vyjadřování. Naměřené výsledky představují cennou součást výše uvedené studie a východisko pro další experimenty v rámci navazující diplomové práce.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A | ||
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A |
Bakalářská práce Markéty Havlíkové se věnuje studiu senzoricky aktivních látek ve třech odrůdách moravských vín – Frankovce, Zweigeltrebe a Rulandském modrém. Práce je logicky členěna, skládá se z teoretické části, která obsahuje podrobnou charakteristiku vína a technologie jeho výroby. Dále se studentka zaměřila na popis složení vína s větším důrazem na zastoupení fenolických a těkavých látek. Celkem studentka pomocí HS-SPME-GC-MS analyzovala 33 vzorků červeného vína odrůd Frankovka, Zweigeltrebe a Rulandské modré. Zpracování a diskuze dat byla ovšem provedena pouze pro vzorky Frankovky. Každopádně byla analýza vzorků této odrůdy realizována podrobně, celkově bylo stanoveno a diskutováno 23 vybraných těkavých látek. Výsledky jsou zpracovány přehledně v krabicových grafech i s odchylkami měření. V tabulkách s uvedenými koncentracemi jednotlivých aromatických látek bych pouze doporučovala zaokrouhlování na určitý počet platných číslic. Bakalářská práce byla čtivá, pouze s občasnými gramatickými nedostatky (absence sloves ve větách apod.). Vše bylo řádně citováno, v teoretické části byla ovšem pro tento typ práce použita řada spíše laických literárních zdrojů. Závěry byly popsány výstižně a jasně. Z výše uvedených důvodů hodnotím bakalářskou práci Markéty Havlíkové známkou B – velmi dobře a doporučuji k obhajobě.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | C | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Využití literatury a její citace | B | ||
Úroveň jazykového zpracování | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A |
eVSKP id 138891