REICHERTOVÁ, K. Příprava kosmetického výrobku na bázi mikrobiálních extraktů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2024.
Studentka Bc. Klára Reichertová se ve své práci věnovala možnosti přípravy kosmetického produktu využívajícího produkované mikrobiální extrakty. Teoretickou část práce tvoří literární rešerše shrnující danou problematiku v dostatečném rozsahu. V experimentální části studentka provedla kultivace 3 kvasinkovými kmeny a jedním kmenem mikrořas na dvou typech odpadního substrátu, a to na kávovém oleji a živočišném odpadním tuku. Následně byly provedeny analýzy daných kultivací. Pomocí metody HPLC/PDA byly analyzovány karotenoidní látky a metodou GC/FID byla provedena analýza mastných kyselin. Dále studentka využila spektrofotometrických metod pro stanovení celkových proteinů, sacharidů, flavonoidů, polyfenolů a antioxidační aktivity. V rámci experimentů bylo provedeno i stanovení antimikrobiální aktivity u extraktů z Chlorella vulgaris, kvasinky Phaffia rhodozyma a jejich kokultivace dvěma metodami, a to konkrétně agarovou difúzní metodou a diluční metodou na mikrotitrační destičce měřené pomocí ELISA readeru. V závěru experimentální části se studentka zabývala přípravou tělového peelingu ze získaných extraktů z kokultivace vybrané mikrořasy a kvasinky, a z kultivace pouze samotné kvasinky Phaffia rhodozyma. Výsledné produkty tělových peelingů byly testovány na vybraných respondentech jednak z hlediska senzorického, ale i z hlediska jejich účinku na pokožku, což bylo měřeno pomocí přístroje Visioscope PC 35. Lze konstatovat, že vytyčených cílů bylo dosaženo. Práce splňuje požadavky zadání, její jednotlivé kapitoly na sebe plynule a logicky navazují. Pro vyvození závěrů bylo provedeno množství experimentů, které studentka shrnula a řádně oddiskutovala do grafů a tabulek. V laboratoři pracovala systematicky a svědomitě, a prokázala schopnost samostatně řešit zadané úkoly. Pro vypracování zadané práce využívala studentka dostatečného množství odborných publikací a literatury. Dosažené výsledky pravidelně konzultovala. Práci Bc. Kláry Reichertové hodnotím kladně z hlediska dosažených výsledků a celkového přístupu studentky k řešení dané problematiky. Kontrolou míry podobnosti s jinými dokumenty a pracemi, byla zjištěna podobnost z 28 %. Textovou část práce lze tedy považovat za originální. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem doporučuji práci k obhajobě a hodnotím ji známkou A (výborně).
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | B | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Tématem předkládané diplomové práce je příprava kosmetického výrobku, jehož základem jsou mikrobiální extrakty produkované vybranými mikroorganismy vprůběhu jejich kultivace na odpadních produktech potravinářského průmyslu, konkrétně kávové sedliny a kuřecího odpadního tuku. Celkový rozsah je práce 78 stran ve standardním formátu a rozvržení. Vteoretické části práce se autorka zaměřuje na charakterizaci jednotlivých metabolitů, které jsou produkty metabolismu vybraných mikroorganismů a zároveň nacházejí uplatnění vkosmetickém průmyslu. Pozornost věnuje i legislativním požadavkům na bezpečnost kosmetických výrobků, stručně komentuje kultivaci za využití potravinářských odpadů a na závěr krátce popisuje analytické metody, které lze použít kanalýze zmiňovaných metabolitů. Práce je i přes řadu formálních nedostatků (blíže komentovány dále v textu) napsána celkem přehledně, jednotlivé kapitoly na sebe plynule navazují, obsahově odpovídají úrovni vysokoškolské práce. Experimentální část je logicky uspořádána, získaná data měla autorka snahu v rámci diskuse řádně okomentovat. Je působivé, že v průběhu řešení diplomové práce autorka provedla celou řadu experimentů, přičemž obsáhla několik oblastí od mikrobiologie a biotechnologie přes analytickou část až po oblast kosmetologie a senzorického hodnocení. Finálním výsledkem celé práce je příprava dvou kosmetických výrobků s obsahem extrahovaných aktivních látek a jejich testování v rámci senzorického hodnocení. Při vypracování diplomové práce se autorka opírá o odpovídající množství aktuálních literárních zdrojů (73 citací). Vrámci diskuse výsledků kombinuje vlastní dosažené výsledky súdaji zjiných studií a aktuálních vědeckých publikací, což zvyšuje odbornou úroveň práce. Podobnost předkládané práce snalezenými dokumenty vrámci portálu Theses. cz dosahuje 28 %. Vzhledem k tomu, že náplní práce navazuje (což autorka sama v textu zmiňuje) na již řešenou problematiku, kterou více rozpracovává, lze proto práci označit jako dostatečně originální a původní. Jak jsem již zmínila, úroveň práce je snížena v důsledku řady nedostatků po formální stránce. Za ty nejvýraznější bych jmenovala následující: Použitý termín karotogenní kvasinky (str. 10) neodpovídá a správný termín je karotenogenní. Celkově vtextu chybí odkazy na uvedené obrázky, případně vzorce. Některé obrázky jsou vpůvodním znění – tedy angličtině. Je používáno nepřesné taxonomické označení kvasinek a mikrořas, str. 10, 11, 13. Není uveden původ použitého kmene mikrořas (z jakého je zdroje, resp. sbírky). Na st. 38 při popisu kultivace mikrořas chybí popis podmínek (intenzita probublávání média, případně čím), stejně tak intenzita protřepávání. Na str. 41 použila autorka rozdílnou terminologii v textu a odpovídající tabulce (Tab.7). V seznamu chemikálií není uveden ethanol a média použitá pro kultivaci (BHI, LB). V kapitole 2.3.5; 2.8.5 chybí text na počátku odstavce. U řady grafů chybí popis os, v textu chybí odkazy na grafy zobrazující komentované výsledky v rámci jejich diskuse (např. Graf 4, 5, 12,13, 14, 15). V textu chybí vysvětlení označení KO, kvasinka KO, apod.. V případě grafu 7 nesouhlasí jeho popis s údaji na samotném sloupcovém grafu, podobně i u Grafu 16. Obecně mezi dvěma nadpisy by měl být alespoň krátký text. V rámci celé práce se vyskytuje řada překlepů. Některé části textu by spíše než kapitole experimentální práce, slušely kapitole diskuse, případně teoretické části práce (např. část textu na str. 45 či 46). I přes výše uvedené nedostatky předkládaná diplomová práce splňuje všechny cíle a požadavky kladené na závěrečné práce na této úrovni studia. Práci hodnotím stupněm velmi dobře (B) a doporučuji ji k obhajobě.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | C | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | B | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | C | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 155340