KŘEHLÍKOVÁ, J. Obsah phloridzinu ve vybraných odrůdách jablek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2024.
Studentka splnila zadání diplomové práce. U studentky oceňuji zodpovědný přístup k práci, snahu porozumnět řešené problematice i schopnost zpracovat a diskutovat získaná experimentální data. Diplomovou práci studentka sepsala bez větších problémů a zásahů školitele do textu. Kontrola plagiátů v systému theses vykázala shodu s jinými texty 22%, jde však především o shodu v běžných formulacích či ve znění legislativních předpisů. Práce je z hlediska autorství originální. Diplomovou práci studentky Bc. Křehlíkové hodnotím souhrnně známkou A-výborně a doporučuji práci k obhajobě.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Studentka Bc. Jana Křehlíková se ve své práci věnovala studiu obsahu phloridzinu ve vybraných odrůdách jablek a v potravinách obsahujících jablka s následnou možností využití phloridzinu jako markeru pro potvrzení přítomnosti jablek v potravinách. V teoretické části práce studentka shrnuje poznatky týkající se falšování potravin a možnosti ověřování autenticity výsledných potravinářských produktů stanovením markerů autenticity pomocí fyzikálně-chemických postupů. Dále se věnuje popisu látek obsažených v jablkách a charakterizaci phloridzinu. Tato část práce je přehledně zpracovaná, shrnuje současné poznatky o studované problematice a je doplněna řadou aktuálních literárních údajů, kromě kapitoly „Alergie na jablka“, která je zajímavá, ale měla by být šířeji doložena. V experimentální části studentka popisuje optimalizaci extrakčních technik a výběr vhodného rozpouštědla k extrahování phloridzinu, ověření efektu oxidace phloridzinu a optimalizaci parametrů pro HPLC-MS stanovení testováním různých stacionárních a mobilních fází. Ve vzorcích jablek, ovocných přesnídávek, džemů a ovocných šťáv byl následně stanoven obsah sušiny a optimalizovanou metodou HPLC-MS stanoven obsah phloridzinu. Získané výsledky jsou zpracovány do přehledných grafů a tabulek a jsou podrobně popsány a komentovány v kapitole Výsledky a diskuse. Závěry diplomové práce jsou formulovány jasně a přehledně a odpovídají experimentálním poznatkům. Mám výhradu k naměřené kalibrační křivce – k její interpretaci – proč nejde z 0? Další poznámku mám k použití slovního spojení ….kádinky byly zadělány parafilmem. Nebylo by vhodnější ….uzavřeny…? V práci se vyskytují drobné formální chyby, které nesnižují celkovou dobrou úroveň dosažených výsledků. Předloženou diplomovou práci Bc. Jany Křehlíkové hodnotím celkově stupněm výborně (A) a doporučuji k obhajobě.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Využití literatury a její citace | B | ||
Úroveň jazykového zpracování | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 155015