KŘEHLÍKOVÁ, J. Obsah phloridzinu ve vybraných odrůdách jablek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2024.

Posudky

Posudek vedoucího

Diviš, Pavel

Studentka splnila zadání diplomové práce. U studentky oceňuji zodpovědný přístup k práci, snahu porozumnět řešené problematice i schopnost zpracovat a diskutovat získaná experimentální data. Diplomovou práci studentka sepsala bez větších problémů a zásahů školitele do textu. Kontrola plagiátů v systému theses vykázala shodu s jinými texty 22%, jde však především o shodu v běžných formulacích či ve znění legislativních předpisů. Práce je z hlediska autorství originální. Diplomovou práci studentky Bc. Křehlíkové hodnotím souhrnně známkou A-výborně a doporučuji práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Mikulíková, Renata

Studentka Bc. Jana Křehlíková se ve své práci věnovala studiu obsahu phloridzinu ve vybraných odrůdách jablek a v potravinách obsahujících jablka s následnou možností využití phloridzinu jako markeru pro potvrzení přítomnosti jablek v potravinách. V teoretické části práce studentka shrnuje poznatky týkající se falšování potravin a možnosti ověřování autenticity výsledných potravinářských produktů stanovením markerů autenticity pomocí fyzikálně-chemických postupů. Dále se věnuje popisu látek obsažených v jablkách a charakterizaci phloridzinu. Tato část práce je přehledně zpracovaná, shrnuje současné poznatky o studované problematice a je doplněna řadou aktuálních literárních údajů, kromě kapitoly „Alergie na jablka“, která je zajímavá, ale měla by být šířeji doložena. V experimentální části studentka popisuje optimalizaci extrakčních technik a výběr vhodného rozpouštědla k extrahování phloridzinu, ověření efektu oxidace phloridzinu a optimalizaci parametrů pro HPLC-MS stanovení testováním různých stacionárních a mobilních fází. Ve vzorcích jablek, ovocných přesnídávek, džemů a ovocných šťáv byl následně stanoven obsah sušiny a optimalizovanou metodou HPLC-MS stanoven obsah phloridzinu. Získané výsledky jsou zpracovány do přehledných grafů a tabulek a jsou podrobně popsány a komentovány v kapitole Výsledky a diskuse. Závěry diplomové práce jsou formulovány jasně a přehledně a odpovídají experimentálním poznatkům. Mám výhradu k naměřené kalibrační křivce – k její interpretaci – proč nejde z 0? Další poznámku mám k použití slovního spojení ….kádinky byly zadělány parafilmem. Nebylo by vhodnější ….uzavřeny…? V práci se vyskytují drobné formální chyby, které nesnižují celkovou dobrou úroveň dosažených výsledků. Předloženou diplomovou práci Bc. Jany Křehlíkové hodnotím celkově stupněm výborně (A) a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování B
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 155015