GRŮZOVÁ, B. Podnikatelský záměr [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Hanušová, Helena

Autorka v teoretických východiscích zvolila metodiku postupu sestavování podnikatelského záměru a plánu a podle této metodiky zpracovala v Analytické části práce analýzy trhu, SLEPTE, Porterův 5 faktorový model, proverdla marketingový průzkum a sestavila SWOT analýzu. Následně v Vlastních návrzích dle stanovené metodiky sestavila návrh podnikatelského plánu se všemi náležitostmi. Tento plán je realizovatelný. Práci d o p o r u č u j i k obhajobě. Při obhajobě doporučuji zodpovědět následující otázku: 1. Vysvětlete, na základě jakých informací byly k jednotlivým položkám SWOT přiřazeny hodnoty v rozmezí 5 -9 1. Uveďte kdo, podle dotazníku, budou vaši zákazníci

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B Cíl práce byl splněn.
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B Analytická část (podnikatelský záměr)i návrhová část (podnikatelský plán) byly zpracovány dle odbornou literaturou (Koráb) doporučovaného postupu .
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C Autorka postupovala systematicky a poznatky z analýzy trhu i dalších analýz promítla do SWOT analýzy. Dotazníkovému šetření celkové vyhodnocení, respektive závěr.
Praktická využitelnost výsledků C Autorka vypracovala podnikatelský plán se všemi náležitostmi požadovanými odbornou literaturou. Používala rovněž externí informace k získání aktuálních reálných hodnot a použila je především pro sestavení finančního plánu, který má reálnou a realizovatelnou podobu..
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň C Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a oborná jazyková úroveň odpovídají požadavkům na DP. Syntaxe, sémantika i pravopis (např. hrubé chyby - tr. 43 přátelé poskytly, atd.) práce však vykazují nedostatky.
Práce s informačními zdroji, včetně citací B
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Chlebovský, Vít

Cílem práce bylo zpracovat podnikatelský záměr na založení a provozování bistra v Hustopečích u Brna. Cíl považuji za splněný s drobnými připomínkami uvedenými dále. Zpracované analýzy využívají standardní metodiku. Všechny zpracované analýzy mohly být méně popisné a více zaměřeny na kritické posouzení jednotlivých analyzovaných oblastí a zřetelnou identifikaci příležitostí a hrozeb (u externích faktorů). Tato poznámka platí především pro SLEPTE analýzu, ale i pro analýzu stávající konkurence, která jednotlivé konkurenční podniky pouze popisuje. V rámci analytické části je rovněž zpracován vlastní výzkum formou ankety zaměřené na očekávání zákazníků. Samotný podnikatelský plán je zpracován v odpovídající standardní struktuře a obsahuje požadované dílčí plány. Celkově je práce na odpovídající odborné i formální úrovni a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů C
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Praktická využitelnost výsledků C
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji B
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 133875