BALEJ, M. Profil těkavých látek sýrů eidamského typu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.
Tato bakalářská práce je součástí rozsáhlé studie, která probíhá ve spolupráci s Univerzitou Tomáše Bati ve Zlíně a zabývá se sledováním senzorické kvality přírodních sýrů eidamského typu, se zaměřením především na chutnost (flavour). V rámci této práce bylo analyzováno pět modelových vzorků eidamských sýrů vyrobených s použitím různých mikrobiálních startovacích kultur; konkrétně klasická mezofilní (smetanová) kultura a vybrané kmeny termofilních bakterií Lactobacillus casei a Lactobacillus plantarum. Podstatou bylo posouzení vlivu různých mikrobiálních kultur na obsah těkavých (aromatických) látek ve vzorcích. Pro jejich stanovení byla použita mikroextrakce pevnou fází v kombinaci s plynovou chromatografií a hmotnostní detekcí (HS-SPME-GC-MS). Student pracoval pečlivě a svědomitě. Vycházel z kvalitních literárních zdrojů, na jejichž základě vypracoval velmi dobrou teoretickou část práce; plně využíval konzultace, při zpracování vhodně aplikoval i znalosti dosud získané v průběhu studia. Bez problémů zvládl práci s instrumentální technikou, samostatně si připravoval vzorky, správně vyhodnocoval získané výsledky. Samotná bakalářská práce je zpracována pečlivě, student prokázal dobrou úroveň písemného projevu a schopnost odborného vyjadřování. Naměřené výsledky představují velmi cenné východisko pro další experimenty v rámci navazující diplomové práce.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A | ||
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
Slovné hodnotenie bakalárskej práce Marekom Balejom Bakalárska práca s názvom „Profil těkavých látek sýrů eidamského typu“ rieši problematiku určenia profilu prchavých látok v syroch eidamského typu metódou HS-SPME-GC-MS. Práca obsahuje zvyčajné kapitoly (abstrakt, teoretická časť, experimentálna časť, výsledky s diskusiou, záver, literatúra) a je prezentovaná na 59 stranách vrátane príloh. Práca je napísaná prehľadne, logicky, dobre sa číta a čitateľ získa základné poznatky o téme. Ciele práce boli splnené v plnom rozsahu. Predložená práca indikuje, že študent zvládol všetky požadované experimentálne metódy a analýzy. Celkovo sa dá konštatovať, že bakalárska práca dosahuje výbornú úroveň tak po obsahovej ako aj štylistickej stránke (až na použitie slova „zhruba“, doporučovala by som použiť slovo „približne“). Celkovo hodnotím prácu známkou „A“.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 115795