PEPRNÁ, T. Anthokyanová barviva ve vybraném ovoci [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Vespalcová, Milena

Předloženou diplomovou práci posluchačky Bc. Terezy Peprné doporučuji k obhajobě a celkově hodnotím známkou výborně/A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Vítová, Eva

Diplomová práce je zaměřena problematiku stanovení anthokyanových barviv ve vzorcích bezu černého (Sambucus nigra L.) metodou HPLC. Černý bez je jedním z nejbohatších přírodních zdrojů těchto antioxidantů a nabízí tedy velké možnosti jeho praktického využití v potravinářském průmyslu. Celkem bylo analyzováno 16 šlechtěných odrůd bezu černého, získaných díky spolupráci s Výzkumným a šlechtitelským ústavem ovocnářským Holovousy s.r.o. Jednotlivé odrůdy byly následně porovnány z hlediska obsahu vybraných anthokyanových barviv. Teoretická část práce je zpracována výborně, prakticky bez překlepů a chyb, k formální stránce nemám zásadní připomínky. Byla provedena kvalitní rešerše, o čemž svědčí množství citovaných zdrojů, poznatky převzaté z literatury vyplňují rámec zadání práce. Množství a kvalita provedených experimentů odpovídá zadání cílů diplomové práce. Získané výsledky jsou statisticky zpracovány a přehledně prezentovány formou tabulek a grafů. Výsledky by měly být správně uvedené ve formě intervalu spolehlivosti, také v některých grafech chybí chybové úsečky. Závěry práce správně vystihují zjištěné experimentální poznatky. Uvedené výtky významně nesnižují kvalitu práce, celkově ji považuji za velmi kvalitní a oceňuji její možné praktické využití.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 32916