PETROVÁ, R. Podnikatelský plán založení cukrárny v Novém Městě na Moravě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2019.
Celkově předložená diplomová práce naplňuje hlavní cíl v podobě vytvoření realizovatelného a životaschopného podnikatelského plánu se zpracováním na dobré úrovni. Otázka č. 1: Jaká je hodnota nebo kritický bod rentability (v Kč)? Kdy začíná nový podnik poprvé generovat zisk (měsíc, rok)?
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění stanovených cílů | B | Práce je s ohledem na nastavený hlavní cíl a dílčí cíle práce zpracovaná na velmi dobré úrovni. Dílčí cíle podporují záměr sestavení podnikatelského plánu v oblasti založení cukrárny v Novém Městě na Moravě. Autorka v práci dodržuje a splňuje nastavené cíle. | |
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod | B | V práci je užito jak standardních analytických metod z oblasti strategie pro posouzení podnikatelského prostředí, tak i primární sběr dat prostřednictvím výzkumu u potencionálních zákazníků. Vhodnost výběru analytických metod a odůvodnění jejich výběru v kontextu řešeného problému je na velmi dobré úrovni. | |
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry | C | Z hlediska schopnosti interpretovat dosažené výsledky z analýz a vyvozovat z nich závěry je na relativně dobré úrovni. U některých oblastí je hloubka a rozsah analýzy problému podceněn (např. vlastní zdroje a schopnosti, vyjednávací síla odběratelů apod.). SWOT matice obsahuje faktory (např. provozní doba apod.), které se spíše než na potenciál a předpoklady, se kterými podnikatel vstupuje do podnikání, vztahují již na konkrétní návrhy. Malou výtku mám k některým konstatováním figurujících u vývoje finančních alternativ z realizace plánu (snížení nákladů v důsledku modernizace zařízení - ze začátku naopak více nákladné apod.). | |
Praktická využitelnost výsledků | B | Práce je s ohledem pro praxi použitelná pro spuštění podnikání v dané oblasti ve vztahu k tržnímu potenciálu i finanční stránky podnikání. S ohledem na dílčí části plánu je relativně velmi dobře propracovaná provozní část. Nabídka produktů cukrárny představuje širší rozpětí než vyplynulo z výsledků analýz (zejména alkoholické nápoje nebo různé druhy káv). Pro start podnikání se je nutné zaměřit na to, "co umí nejlépe". | |
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň | C | Teoretická, analytická a návrhová část jsou navzájem logicky propojeny. Práce splňuje formální náležitosti dané směrnicemi. Autor práce používá adekvátní terminologii na velmi dobré úrovni. Odborná jazyková úroveň odpovídá zvolené problematice. Vizuální dojem z práce snižuje rozsah kapitol úvod a vymezení problému a cíle práce. Výtku mám k obsahovému rozložení textu a tabulek (str. 47, str. 50 - 51, str. 82 - 86). | |
Práce s informačními zdroji, včetně citací | A | V práci je s citacemi pracováno na výborné úrovni s ohledem na veřejné dostupné informace a knižní literaturu, tak i v případě zpracování výsledků z provedení primárního výzkumu sběru dat u potencionálních zákazníků. |
V teoretické části diplomové práce jsou dostatečně jasně prezentovány a vysvěteny zvolené metody. V analytické části bych ocenil kvantitativní analýzu na podporu závěrů z provedených rozhorovů na relativně malém vzorku osob. V závěrečné části autorka velmi dobře vyhodnocuje veškeré získané informace a podporuje tak reálnost podnikatelského záměru a naplňuje tak cíl své diplmové práce. Droubnou výhradu bych měl k grafické podobě některých tabulek a číslování závěrečné sekce. To však neovlivňuje celkový velmi dobrý dojem z diplomové práce, kterou doporučuji k obhajobě.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění stanovených cílů | B | ||
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod | C | ||
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry | B | ||
Praktická využitelnost výsledků | B | ||
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň | C | ||
Práce s informačními zdroji | A |
eVSKP id 118021