HICL, L. Zvyšování výkonnosti společnosti pomocí benchmarkingu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Bartoš, Vojtěch

Při zpracování práce pracoval student iniciativně, projevoval zájem o řešenou problematiku a prokázal schopnost samostatného řešení zadaného problému.

Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Jakubcová, Marie

Cílem diplomové práce bylo identifikovat mezery ve výkonnosti firmy Baloun s využitím přístupu benchmarkingu a následné navržení konkrétních doporučení pro danou firmu. Cíl práce byl splněn. Autor se v teoretické části práce věnuje komplexnímu pojetí benchmarkingu, a to přes kvalitně zpracované definice benchmarkingu, jeho modely a metody, až po jeho realizaci. Dle mého názoru se mohla koncentrace teoretických východisek ubírat směrem ke zpracování konkrétních zvolených metod použitých v praktické části práce. Analytická část (AČ) práce je zaměřena na finanční analýzu a analýzu marketingového mixu a SWOT, na základě kterých autor identifikuje nedostatky, které se staly východiskem pro navržená opatření. V AČ, jak je patrné z uspokojivé kapitoly 3, autor vychází z dat získaných z nespecifikovaných rozhovorů (není jasné s kým, jak, kdy, kde, apod. byly rozhovory realizovány). Vzhledem k samotné definici benchmarkingu lze uvažovat o vhodnosti zvolené společnosti, se kterou byla firma Baloun srovnávána. V oblasti vlastních návrhů absentuji např. konkrétní postupy, způsoby realizace, vyhodnocení ekonomického hlediska návrhů, či jejich přínos. Úroveň práce snižují gramatické chyby, formální nedostatky práce (např. číslovaný úvod a závěr, struktura práce), matematické nepřesnosti ve vzorcích, zastaralá či nepřesná odborná terminologie. Práce s literaturou zaznamenává nedostatky v citacích. Autor často neuvádí citace přímo za doslovně citovaný text. U parafrází lze považovat citace také za nekompletní. V seznamu literatury je na jedné straně uveden zdroj (konkrétně 24), na který není v textu práce odkázáno a na straně druhé v něm chybí zdroje, ze kterých autor text práce čerpal (např. rzp.cz, justice.cz, odkazy na osob. rozhovory, na firemní dokumentaci, podle které byla zpracována zejména AČ, některé tabulky, obrázky, apod.).

Navrhovaná známka
D

Otázky

eVSKP id 63885