MATYSÍK, K. Enkapsulace přírodních směsí vitaminů a provitaminů do nanočástic [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Skoumalová, Petra

Studentka Katarína Martinusíková se ve své bakalářské práci věnovala enkapsulaci hydrofilních vitaminů a jejich směsí do nanočástic. Cílem práce byla tedy především enkapsulace vybraných ve vodě rozpustných vitaminů do liposomových částic a jejich charakterizace. Tento stanovený cíl práce studentka zcela splnila. Při psaní teoretické části práce, která se zaměřuje na studovanou problematiku, studentka prokázala schopnost práce s odbornou literaturou. Při řešení experimentální části práce pak studentka prokázala velmi dobré laboratorní dovednosti a zvládla časově náročnou práci v laboratoři i přes kombinovanou formu svého studia. U studentka bych ocenila pouze více průběžných konzultací získaných výsledků. Všechny dosažené výsledky však studentka dokázala ve své práci přehledně zpracovat i srozumitelně okomentovat. Práci proto doporučuji k obhajobě a hodnotím celkovou známkou "velmi dobře" (B).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace B
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Využití poznatků z literatury B
Studium literatury a její zpracování B
Využívání konzultací při řešení práce B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Wikarská, Monika

Predložená bakalárska práca sa na 37 stranách zaoberá enkapsuláciou vitamínu C, B3, B6, B9 a štyroch ich dvojíc. Študentka enkapsulované vitamíny pripravila, charakterizovala veľkosť a stabilitu častíc prístrojom zeta sizer a enkapsulačnú účinnosť - spektrofotometrickou metódou a pomocou HPLC. Študentka splnila všetky ciele práce. Formálna stránka práce a jej členenie je v poriadku, v práci sa náchadza iba zopár preklepov. Ocenila by som priradenie stĺpcov k jednotlivým vitamínom v prípade použitia ich kombinácie (Obr. 30, 31, 34, 35). V teoretickej časti študentka vypracovala rešerš na tému vitamínov - stručne a prehľadne priblížila ich štruktúru, prírodné zdroje a funkciu v ľudskom tele. Informácie čerpala zo 45, väčšinou zahraničných zdrojov. Práca s literatúrou by mohla byť na lepšej úrovni. Študentka častokrát prekladá citovaný zdroj doslovne, málokedy cituje primárne zdroje a niektoré rozsiahlejšie časti sú tvorené iba doslovným prekladom z jedného zdroja - knihy alebo review, ktoré naviac nie sú zdrojom primárnym. Tieto praktiky sú z pohľadu akademických zásad považované za neetické v oblasti stanovenia autorstva. Vidíme to napríklad na strane 9-16, kedy autorka väčšinu textu doslovne preložila z dvoch kníh, uvedených pod číslom [15] a [2], doslovný preklad sa týka najmä zdroja [15]. Na strane 19 študentka uviedla pomerne rozsiahlu tabuľku ,,Přehled enkapsulačních techik a struktur”, kde ako zdroj uvádza bakalársku prácu, pritom tabuľka kompletne pochádza z review. Za problematické tiež považujem citovanie webových stránok, kde chýba autor a dátum citácie. Výsledky práce sú zhrnuté vždy v tabuľke, v grafe a v súhrnnom grafe. Rovnaké data tak v práci nájdeme v rôznom spracovaní až trikrát, čo je zavádzajúce. Výsledky sú zbytočne uvedené na obrázku 30, 33 aj v tabuľkách 7 a 9, prehľadné obrázky 31 a 33 by boli dostačujúce. V práci mi chýba princíp merania prístroja Zetasizer. Ocenila by som podrobnejšiu diskusiu výsledkov s využitím odbornej literatúry. Študentka prišla na zaujímavé výsledky ohľadom potenciálneho zvýšenia stability enkapsulovaných vitamínov v prípade ich kombinácie a položila základ pre ďalší výskum. Na základe vyššie uvedeného konštatujem, že práca splňuje nároky na VŠKP, hodnotím ju známkou B a doporučujem k obhajobe.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků C
Interpretace výsledků, jejich diskuse C
Využití literatury a její citace D
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem C
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 138740