VEJROSTOVÁ, K. Design stroje pro výrobu těstovin [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.
Na základě obsáhlé analýzy práce se strojem, vycházející z vlastních zkušeností i reakcí profesionálního kuchaře, se studentka zaměřila na nejproblematičtější místa. Design zaujme poměrně výraznou změnou celkového tvaru oproti stávajícím produktům. Autorka navrhuje netradiční technické řešení celku, které se vymaňuje z klasického uložení válců. Inovace uchycení k pracovní desce umožní volbu ergonomicky příznivějšího umístění v rámci pracovní plochy. Návrh je inovativní nejen po stránce tvarové, ale vykazuje i nápaditá technická a uživatelská vylepšení a má perspektivu zaujmout v konkurenci obdobných produktů. Za nevýhodu považuji výrazné technologické spáry v oblasti nohy stroje, které nesplňují požadavek na jednoduchou hygienu. Pro design je důležité i hodnocení designérských kvalit práce: řešení modelu - A, úroveň tvarové kultivace - A, barevnost navrženého designu - A a grafická úprava výkresů - A. Bakalářská práce splňuje všechny body zadání a obsahuje vlastní závěry k tématu Design stroje pro výrobu těstovin.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků a cílů zadání | B | ||
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod | A | ||
Vlastní přínos a originalita | A | ||
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry | A | ||
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii | B | ||
Logické uspořádání práce a formální náležitosti | A | ||
Grafická, stylistická úprava a pravopis | A | ||
Práce s literaturou včetně citací | A | ||
Samostatnost studenta při zpracování tématu | A |
Bakalářská práce splňuje všechny body zadání a obsahuje vlastní závěry i výsledky k tématu Design stroje pro výrobu těstovin v oboru průmyslový design. Návrh stroje hodnotím pozitivně za jasnou snahu po funkčním stroji definovanou základním objem, jasnou barevností i strojním dojmem návrhu. Přes viditelnou snahu v návrhu jsou však patrné jisté technické nedostatky. Stroj uvedeného typu postrádá jednotu povrchu bez technických spár s ohledem na čištění po pracovním cyklu i během celé životnosti. Například bočnice s otvory pro madla a kliku, spáry dělící nohu stroje, volné fixační spáry mezi nohou a podložkou. Dále návrh postrádá vhodněji navržené odebírání hotových těstovin. Příkladně prostřednictvím materiálu s menší adhezí - pečícího papíru. Jistá rezerva se jeví ve způsobu uchycení stroje k pracovní ploše. Diskutabilním se jeví základní rozmístění pracovních ploch do tří úhlů bez výraznějšího prvoplánového tvarového rozlišení podle druhů těstovin, čímž dochází k rozporu mezi zachováním geometrické čistoty a nízké výrobní náročnosti, proti snadné orientaci v pracovní oblasti na straně druhé. Pozitivně hodnotím celkový pečlivý přístup k navrhování strojního objektu.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků a cílů zadání | C | ||
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod | C | ||
Vlastní přínos a originalita | A | ||
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry | B | ||
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii | C | ||
Logické uspořádání práce a formální náležitosti | B | ||
Grafická, stylistická úprava a pravopis | A | ||
Práce s literaturou včetně citací | A |
eVSKP id 100497