KLATOVÁ, K. Stabilita a vlastnosti kombinovaných nápojů a ovocných koncentrátů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Vespalcová, Milena

Zadání diplomové práce Bc. Kamily Klatové se vztahuje k problematice využití přírodních pigmentů anthokyanů k barvení některých potravinářských výrobků českých producentů. Úkolem diplomantky bylo stanovit vybrané fyzikální a chemické charakteristiky ovocných koncentrátů dostupných na trhu. Tytéž vlastnosti pak stanovovala i v kombinovaném nápoji vyrobeném z jednoho ze studovaných koncentrátů. K zadané práci studentka přistupovala odpovědně a samostatně. V teoretické části shrnula většinu vstupních informací vztahujících se k zadané problematice. Rychle a bezchybně zvládla laboratorní rutinu. Na konzultacích byla aktivní, v problematice se dobře orientovala. Nejspíše nedostatek času a malá zběhlost při tvorbě psaného odborného textu byly příčinou ne úplně dokonalého zpracování naměřených dat a formulování závěrů. V práci téměř chybí diskuse a porovnání výsledků s literaturou. Rovněž stylistická stránka práce by si zasloužila větší pozornost autorky. Celkově však diplomovou práci posluchačky Kamily Klatové hodnotím jako přínosnou. Poskytla všechny informace, které zadavatel požadoval a může být solidním východiskem pro případné pokračování této tématiky. Diplomovou práci doporučuji k obhajobě a hodnotím celkovou známkou VELMI DOBŘE - B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury B
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse C
Celkový přístup k řešení úkolů A
Využívání konzultací při řešení práce A
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Vítová, Eva

Diplomová práce se zabývá stanovením vybraných charakteristik (rozpustná sušina, viskozita, antioxidační aktivita a s ní související obsah anthokyanů a fenolických látek) ovocných koncentrátů a kombinovaných ovocných nápojů. Vše s plánovaným využitím v potravinářské praxi jako barviva, aromatizující prostředky apod. Teoretická část vychází z celkem 53 literárních zdrojů (z toho 29 kvalitních časopiseckých vědeckých publikací), přesto je zpracována velmi stručně a studentka jí mohla věnovat mnohem větší úsilí. Úroveň odborného vyjadřování je nižší, nicméně je zde minimum překlepů a formálních chyb. Podaný přehled dané problematiky může být považován za dostatečný pro provedení experimentů. Bývá zvykem na konci kapitoly úvod stručně nastínit cíl práce. str. 8: Raději než stupně Brix bych volila vyjádření v % hm. refraktometrické sušiny, resp. sacharosy. Všechny zkratky je třeba nejprve vysvětlit v textu, některé nejsou vysvětleny vůbec (viz Tabulka č. 2, zkratky vzorků v grafech aj.) Experimentální část spočívá v jednoduchém stanovení výše uvedených charakteristik v osmi vzorcích různých ovocných koncentrátů (různé směsné varianty - aronie, černý rybíz, jahoda, borůvka, višeň a brusinka) a dvou ovocných nápojů (blíže nespecifikovaná ovocná složka). Pro jednotlivá stanovení byly použity klasické metody, zavedené na ÚCHPBT: sušina refraktometricky, viskozita pomocí viskozimetru, antioxidační aktivita pomocí metody EPR (elektronová paramagnetická rezonance), anthokyany pH-diferenciální metodou a pomocí kapalinové chromatografie, fenolické látky metodou podle Folin-Ciocealteua. V práci není vůbec uvedeno, odkud pocházely vzorky a jakým způsobem byly vyrobeny. Jaká je souvislost mezi analyzovanými nápoji a koncentráty ? Zaujala mě navážka 0,019716 g na str. 29 ? Získané výsledky jsou prezentovány formou tabulek a grafů; výsledky jsou celkem správně interpretovány, diskuse zcela chybí. Cíl práce je definován poměrně nejasně a závěry tak pouze opakují zjištěné experimentální poznatky. Mohl zde být např. uveden návrh výrobku nejvhodnějšího pro praktické využití apod. I přes uvedené nedostatky práce po stránce obsahové i formální splňuje požadavky na magisterskou diplomovou práci a doporučuji ji k obhajobě, nejvíce oceňuji její možné praktické využití.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků C
Interpretace výsledků, jejich diskuse C
Využití literatury a její citace C
Úroveň jazykového zpracování B
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Závěry práce a jejich formulace B
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 101768