ZEMANOVÁ, T. Potravinové výrobky s probiotiky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2016.
Cílem bakalářské práce bylo vypracování literárního přehledu na téma potravinové výrobky s probiotiky. V rámci experimentální části autorka provedla za použití metody polymerázové řetězové reakce identifikaci vybraných probiotických mikroorganismů v mléčném výrobku. V průběhu řešení projevila studentka zájem a iniciativu, k řešení přistupovala velmi aktivně a pečlivě a to zejména v praktické části práce. Prokázala orientaci v dané problematice, přičemž získané poznatky vhodně aplikovala při provádění experimentů. Při vypracování literární rešerše však mohla studentka věnovat více pozornosti použitým literárním zdrojům a jejich studiu. Zejména teoretická část práce je velmi stručná a nejde dostatečně do hloubky. Po formální stránce lze autorce vytknout některé nedostatky, zejména v nedostatečné citaci literárních zdrojů, rozpory v tvrzení uváděných v textu apod. Stejně tak se autorka dopustila jistých nepřesností při vyhodnocení výsledků experimentální části a jejich diskuzi. Tyto chyby ukazují na nepozornost autorky při finálním vypracování práce. I přesto lze říci, že autorka splnila cíle uvedené v zadání bakalářské práce. Vzhledem k celkovému přístupu studentky k řešení doporučuji práci k obhajobě a hodnotím ji známkou velmi dobře/B.
Předložená bakalářská práce se zabývá potravinovými výrobky s probiotiky a detekcí probiotických mikroorganismů ve fermentovaných mléčných výrobcích. Úvod a teoretická část bakalářské práce velmi stručně (5 stran) shrnuje poznatky o probiotických mikroorganismech, jejich historii, účinek na lidský organismus a využití v potravinářském průmyslu. V experimentální části bakalářské práce se autorka věnuje detekci probiotických mikroorganismů ve dvou mléčných výrobcích. Experimentální část vyžadovala zvládnutí technik izolace DNA z reálných vzorků pomocí fenolové extrakce i magnetických částic, spektrofotometrické stanovení koncentrace u izolované DNA, specifické PCR a agarózové gelové elektroforézy izolované DNA a PCR produktů. Kvalitu předložené práce snižuje velké množství překlepů, nesrozumitelných formulací a nesprávně citovaná tvrzení. Autorka dále v textu nesprávně zařazuje rody Lactobacillus a Bifidobacterium podle mikrobiologického názvosloví, např. strana č. 8 formulace kmeny Lactobacillus, Bifidobacterium nebo strana č. 20 Tabulka 6 doména Lactobacillus, doména Bifidobacterium. V experimentální části si autorka v řadě tvrzení a popisech odporuje, např. strana č. 23 nejdříve autorka uvádí, že v běhu č. 6 agarózové gelové elektroforézy je nanesena pozitivní kontrola, ale později ve schématu nanesení uvádí, že je zde DNA izolovaná ze vzorku fenolovou extrakcí. Dále ve schématu nanesení chybí vzorek jogurtu Jihočeský izolovaný z výrobku pomocí fenolové extrakce (předpokládám, že se autorka přepsala). Autorka si dále odporuje i v tom, že DNA izolovaná magnetickými částicemi nebyla detekována kvůli nízké koncentraci, ale přitom výtěžek podle výsledků byl vyšší než u DNA izolované fenolovou extrakcí, která detekována byla. Další rozpor je u výsledku specifické PCR pro rod Lactobacillus, kde autorce vyšla pozitivně negativní kontrola a autorka to vysvětluje kontaminací PCR směsi, ale v běhu vedle negativní kontroly je pozitivní kontrola s PCR produktem o stejné intenzitě. Výše zmíněné nedostatky výrazně snižují kvalitu předložené práce. Cíle bakalářské práce byly splněny. Bakalářskou práci doporučuji k obhajobě a hodnotím ji známkou uspokojivě/D.
eVSKP id 77241