DO, T. Kalkulace v podmínkách vybraného podnikatelského subjektu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2017.
Předkládanou bakalářskou práci doporučuji k obhajobě. Při obhajobě doporučuji zodpovědět následující otázky: 1. Jaké přínosy pro DOTA plus s.r.o. bude mít realizace vašeho návrhu 2. Uveďte o jaký typ rentability se jedná a doložte výpočtem předpoklad jejího růstu rentability (viz str. 52)
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění stanovených cílů | E | Analytická část práce mohla být obsáhlejší (současný způsob stanovení ceny, vliv konkurence na cenu, specifika podnikání ). V návrhové části - (2.odstavec zdola) není tvrzení o rentabilitě podloženo výpočtem a pouze lze předpokládat, že se jedná o rentabilitu tržeb. V tomto kontextu chybí zmínka o rentabilitě i v teoretických východiscích. Autor neuvádí jaký význam bude pro DOTA plus, s.r.o. zavedení kalkulace mít, respektive co jí umožní. | |
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod | D | Postup řešení je správný. Autor v teoretické části neuvádí obecné metody, které používá (např. analýza, syntéza, analogie, komparace atd). | |
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry | E | Poměrně stručná analytická část nepostihuje specifika oboru podnikání, ani situaci na trhu. Autor neuvedl možnosti, které z realizace jeho návrhu DOTA plus s.r.o. vyplynou. | |
Praktická využitelnost výsledků | D | Předložený způsob stanovení kalkulace nákladů je prakticky využitelný. Autor však neuvádí návod/podmínky jeho realizace. | |
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň | E | Uspořádání práce je logické, formální náležitosti jsou na očekávané úrovni, použitá terminologie je správná, jazyková úroveň je velmi nízká (hrubky). | |
Práce s informačními zdroji, včetně citací | E | Autor používal interní firemní informace, ve zdrojích (seznam použité literatury) je však nezmiňuje, |
1. Uveďte, podmínky realizace Vámi předloženého návrhu. 2. Pojednejte o vlivu okolí a konkurence na cenu nabízených produktů.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění stanovených cílů | D | ||
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod | D | V kapitole "Cíle práce" není blíže uvedeno, jakým způsobem student k "optimalizaci kalkulačního systému" přistoupí a jaké "optimalizační" techniky využije. V bakalářské práci nejsou uvedeny parciální cíle práce/úkoly. Presentace metod užitých pro zpracování práce je nedůsledná a nejeví se mi jako vhodná: "Pro splnění tohoto cíle budou použity metody: kalkulace dynamická, kalkulační vzorec oddělující fixní a variabilní náklady a retrográdní vzorec". | |
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry | E | Analytická část práce (bez návrhů řešení) je zpracována na pouhých 6 stran (str.36-41) Samotnému hodnocení kalkulačního systému ve zvolené společnosti je věnována pouze necelá strana A4 - str. 41. Student pouze konstatuje: "Podle předchozích informací je zřejmé, že nově založená společnost ještě kalkulační systém nevytvořila,..." "Členění nákladů na druhy je prováděno na základě Závěrky daňové evidence v době, kdy společnost ještě nebyla přeměněna na kapitálovou společnost ke dni 31. 12. 2016, která je k nahlédnutí v příloze." Student tak důsledně nepojednal alespoň o sledování nákladů v dané organizaci a o způsobu stanovování cen. Pouze na str. 42 konstatuje, že společnost neprovádí kalkulaci nákladů, což není totéž. Informace uvedené v tab. 3 na str. 42 jsou na velmi obecné úrovni dle finančních výkazů. Pro účely důsledného zpracování daného tématu dle mého názoru nepostačují. | |
Praktická využitelnost výsledků | E | Návrhová část práce je zpracována v rozsahu stran 42 - 52. V návrhové části jsou presentována i teoretická východiska. V tab. č. 4 na str. 45 (návrhová část práce) je uveden přehled variabilních nákladů na jeden druh jídla. Z výše uvedeného není na první pohled jasné, jestli se dané jídlo/produkt již nabízí, či se jedná o návrh. Zřejmě se však jedná o již nabízené jídlo. | |
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň | E | Teoretická část bakalářské práce není důsledně propojena s praktickou částí bakalářské práce. Ve východiscích jsou uvedeny informace, které pak student prakticky nevyužívá. V bakalářské práci se místy vyskytují gramatické a typografické chyby - překlepy, hrubky, mezery mezi odstavci. Např. str. 11 "Teoretická část je rozdělen do čtyř části,..." Práce je z větší části psaní v první osobně množného čísla, což s ohledem na její charakter považuji za nevhodné. Např. "Ukážeme si, jak můžeme rozdělit náklady, co je to kalkulace, kalkulační metody a jak se používají." | |
Práce s informačními zdroji | D |
eVSKP id 99750