KUBISOVÁ, P. Netradiční zdroje proteinů a možnosti jejich aplikace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Skoumalová, Petra

Ve své bakalářské práci se studentka Petra Kubisová věnovala charakterizaci netradičních zdrojů proteinů a možnostem jejich aplikace. Cílem práce byl popis netradičních zdrojů proteinů a návrh jejich vhodných aplikací především ve formě sportovních doplňků stravy. Studentka všechny tyto stanovené cíle zadání splnila. Při řešení experimentální části práce pracovala studentka velmi samostatně. K práci přistupoval aktivně a se zájmem o danou problematiku. Prokázala také velmi dobrou laboratorní zručnost, když zvládla celou řadu využívaných technik. Postup práce průběžně konzultovala a dosažené výsledky dokázala přehledně zpracovat a velmi dobře okomentovat. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím celkovou známkou "velmi dobře" (B).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace B
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů B
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování C
Využití poznatků z literatury B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Fialová, Lenka

Předložená bakalářská práce je zaměřena na výběr netradičních zdrojů proteinů, jejich charakterizaci a návrh jejich využití ve sportovní výživě. Teoretická část této práce se zabývá vlastnostmi proteinů a jejich významem ve výživě, a složením i vlastnostmi jak tradičních zdrojů proteinů užívaných ve sportovní výživě, tak i vybraných netradičních zdrojů proteinů. Tato část práce je logicky uspořádána a jsou zde dodržena typografická pravidla pro psaní závěrečných prací. Experimentální část práce je zaměřena na stanovení a charakterizaci proteinů, polysacharidů a lipidů v netradičních zdrojích proteinů popsaných v teoretické části, a při jejím řešení byly využity titrační, spektrofotometrické, chromatografické a elektromigrační analytické metody. Na základě výsledků experimentální práce byly zvoleny zdroje proteinů nejvhodnější pro sportovní výživu, a bylo navrženo několik podob, ve kterých by tyto zdroje proteinů mohly být přijatelné pro spotřebitele. Požadavky zadání byly tím pádem splněny. K práci mám tyto připomínky: V teoretické části práce chybí kapitola zabývající se principy metod využitých v experimentální části. Protože jsou v experimentální části práce kromě proteinů stanovovány i sacharidy a lipidy, bylo by vhodné v teoretické části alespoň stručně zmínit jejich strukturu a vlastnosti. Některé podkapitoly práce jsou podloženy pouze jedním literárním zdrojem, v případě některých kapitol (např. kapitoly 2.2.1 a 2.2.4.) je tímto zdrojem webová stránka e-shopu. V kapitole 2.1.1 je nesprávně uvedeno, že lidský genom obsahuje stovky tisíc proteinů. V experimentální části by bylo vhodnější uvést složení pufrů a standardů před, nikoliv za, postup stanovení, pro které jsou použity. Seznam chemikálií není kompletní (chybí např. všechny chemikálie pro SDS-PAGE). U několika metod také nejsou uvedeny důležité parametry a experimenty tedy nelze podle uvedených postupů zopakovat.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce C
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace D
Úroveň jazykového zpracování B
Závěry práce a jejich formulace A
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 113495