KUBISOVÁ, P. Netradiční zdroje proteinů a možnosti jejich aplikace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.
Ve své bakalářské práci se studentka Petra Kubisová věnovala charakterizaci netradičních zdrojů proteinů a možnostem jejich aplikace. Cílem práce byl popis netradičních zdrojů proteinů a návrh jejich vhodných aplikací především ve formě sportovních doplňků stravy. Studentka všechny tyto stanovené cíle zadání splnila. Při řešení experimentální části práce pracovala studentka velmi samostatně. K práci přistupoval aktivně a se zájmem o danou problematiku. Prokázala také velmi dobrou laboratorní zručnost, když zvládla celou řadu využívaných technik. Postup práce průběžně konzultovala a dosažené výsledky dokázala přehledně zpracovat a velmi dobře okomentovat. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím celkovou známkou "velmi dobře" (B).
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | B | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | B | ||
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | C | ||
Využití poznatků z literatury | B |
Předložená bakalářská práce je zaměřena na výběr netradičních zdrojů proteinů, jejich charakterizaci a návrh jejich využití ve sportovní výživě. Teoretická část této práce se zabývá vlastnostmi proteinů a jejich významem ve výživě, a složením i vlastnostmi jak tradičních zdrojů proteinů užívaných ve sportovní výživě, tak i vybraných netradičních zdrojů proteinů. Tato část práce je logicky uspořádána a jsou zde dodržena typografická pravidla pro psaní závěrečných prací. Experimentální část práce je zaměřena na stanovení a charakterizaci proteinů, polysacharidů a lipidů v netradičních zdrojích proteinů popsaných v teoretické části, a při jejím řešení byly využity titrační, spektrofotometrické, chromatografické a elektromigrační analytické metody. Na základě výsledků experimentální práce byly zvoleny zdroje proteinů nejvhodnější pro sportovní výživu, a bylo navrženo několik podob, ve kterých by tyto zdroje proteinů mohly být přijatelné pro spotřebitele. Požadavky zadání byly tím pádem splněny. K práci mám tyto připomínky: V teoretické části práce chybí kapitola zabývající se principy metod využitých v experimentální části. Protože jsou v experimentální části práce kromě proteinů stanovovány i sacharidy a lipidy, bylo by vhodné v teoretické části alespoň stručně zmínit jejich strukturu a vlastnosti. Některé podkapitoly práce jsou podloženy pouze jedním literárním zdrojem, v případě některých kapitol (např. kapitoly 2.2.1 a 2.2.4.) je tímto zdrojem webová stránka e-shopu. V kapitole 2.1.1 je nesprávně uvedeno, že lidský genom obsahuje stovky tisíc proteinů. V experimentální části by bylo vhodnější uvést složení pufrů a standardů před, nikoliv za, postup stanovení, pro které jsou použity. Seznam chemikálií není kompletní (chybí např. všechny chemikálie pro SDS-PAGE). U několika metod také nejsou uvedeny důležité parametry a experimenty tedy nelze podle uvedených postupů zopakovat.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | C | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Využití literatury a její citace | D | ||
Úroveň jazykového zpracování | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | B |
eVSKP id 113495