ŠEBEK, R. Monitoring anorganických kontaminantů v moravských bílých vínech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2023.

Posudky

Posudek vedoucího

Pořízka, Jaromír

Richard Šebek si pro svou bakalářskou práci vybral téma z oblasti kontroly potravin, konkrétně monitoroval stav anorganických kontaminantů v moravských vínech. Student projevil o téma velký zájem, samostatně studoval literaturu a podílel se na designu celé studie. Obstaral vzorky vín dle plánu a samostatně realizoval pokusy v laboratoři. Zadaný objem práce splnil v plném rozsahu. Pro psaní odborného textu hledal inspiraci v relevantní literatuře a dříve obhájených bakalářských pracích. Kvalitně vyhodnotil data a objektivně interpretoval výsledky. Celkově jsme byl s výkonem Richarda Šebka spokojen. Jeho aktivitu a kvalitu bakalářské práce hodnotím známkou A - výborně a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury B
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Slavíková, Zuzana

Bakalářská práce studenta Richarda Šebka se věnuje zhodnocení bezpečnosti moravských bílých vín z hlediska obsahu anorganických kontaminantů. Rešerše důsledně popisuje problematiku pěstování révy vinné a výroby vína v České republice, byly popsány také analytické a statistické metody používané pro zhodnocení prvkového složení vín. Práce je členěna do kapitol, které na sebe plynule navazují. Jako zbytečné se jeví použití více úrovňových nadpisů (4 a 5), které zahrnují pouze velmi málo textu. Po jazykové stránce jsou v práci evidentní nedostatky, čímž se snižuje její formální kvalita, ne však pochopitelnost. Z typografického hlediska se student dopouští pouze minimálního množství chyb. Student shromáždil značné množství vzorků (32), které byly rozděleny podle odrůd, původu a způsobu produkce vín (Bio). Bylo stanovováno celkem 5 makro- a 8 mikroelementů. Výsledky analýz byly uvedeny v tabulkách a boxových grafech. Bylo provedeno statistické vyhodnocení získaných dat s cílem zhodnotit rozdíly mezi bio a konvenčními víny. Interpretace dat v tabulkách nezahrnují směrodatné odchylky. Výsledky jsou diskutovány s několika odbornými publikacemi dostatečně. Celkově bylo použito 58 literárních zdrojů, veškerý text byl řádně citován. Z práce byly vyvozeny závěry, se kterými lze souhlasit. Tímto byly splněny zadané cíle práce. Student prokázal schopnost sepsat odborný text, který odpovídá nárokům kladeným na VŠKP. Předloženou práci hodnotím známkou A a navrhuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování C
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 149073