JANOŠÍKOVÁ, P. Inovace experimentálního e-nosu pro analýzu pachů v potravinářství [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Adámek, Martin

Předložená práce studentky Pavly Janošíkové má celkem 78 stran včetně literatury, seznamů a příloh. Vlastní práce je sepsána na 58 stranách a obsahuje 41 obrázků a 103 odkazů na literaturu. Přestože písemná část práce dává určitý prostor ke zlepšení, vlastní práce je na dobré formální úrovni a splňuje požadavky kladené na tento typ kvalifikačních prací. Bohatá obrazová dokumentace dává názornější představu o daném problému. Studentka Pavla Janošíková měla za úkol navrhnout inovaci programového vybavení experimentálního elektronického nosu se zaměřením na využití možností mikrokontroléru řady Espressif ESP32 a možnost bezdrátové komunikace. Teoretické části zpracovala studentka zcela samostatně s použitím jí vybrané i vedoucím doporučené literatury. Přestože byla řešená problematika rozsáhlá, studentka jí zvládla zpracovat samostatně na dobré úrovni, o čemž svědčí i velký počet literárních odkazů. Na základě problémů při inovaci hardwarové vybavení elektronického nosu nezaviněných studentkou (dostupnost potřebného materiálu), se studentka zaměřila po konzultaci s vedoucím hlavně na vytváření mobilní ovládací aplikace se zaměřením na zpřesnění měření amoniaku a CO2 a komunikaci Bluetooth. Studentka navrhla zcela sama mobilní aplikaci, která umožňuje ovládat testovací měřicí přípravek – prototyp jednoduchého elektronického nosu. Vytvořenou aplikace a přípravek tak bude možné uplatnit jako základ pro speciální experimentální elektronický nos, který bude možné použít i v podmínkách nepříznivých nebo nedostupných pro člověka. Do aplikace byla zahrnuta navíc i PCA analýza vzorků. Tím studentka splnila zadání diplomové práce. Vzhledem k realizovanému a otestovanému funkčnímu výsledku diplomové práce a k celkové samostatnosti studenta hodnotím práci stupněm A (90 bodů).

Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Búran, Martin

Závěrečná práce “INOVACE EXPERIMENTÁLNÍHO E-NOSU PRO ANALÝZU PACHŮ V POTRAVINÁŘSTVÍ” splňuje zadání v plném rozsahu. Její rozsah odpovídá danému kvalifikačnímu stupni. Formální stránka obsahuje drobné nedostatky (stejný název podkapitoly Elektronický nos 3.4. a 4.5, nízká kvalita některých převzatých obrázků), které však nesnižují celkový dojem z jinak uceleného textu obsahujícího dostatečný teoretický úvod tak i vlastní praktickou část. Obsah celé práce pozůstává z logicky navazujících kapitol, které jsou relevantní k danému tématu. Struktura je jasná a přehledná (zvažte pouze využití třístupňového členění textu). Převzaté informace jsou podložené dostatečným množstvím odborných zdrojů, které jsou v práci citované. Osobně vytknu pouze využití wikipedie jako zdroje. Doporučuji raději dohledat původní zdroj dané informace. Oceňuji využití několika informačních zdrojů z Vysokého učení technického v Brně. Z praktického hlediska je velkým přínosem propojení hardware a mobilní aplikace do které navíc autorka implementovala PCA analýzu. Na základě uvedeného hodnotím práci 90/100, stupněm A.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 142431