FUČÍK, J. Vliv zlepšujících přípravků na kvalitu mouky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Lolková, Andrea

Cílem diplomové práce Bc. Jiřího Fučíka bylo posoudit vliv přídavku zlepšujících přípravků na kvalitu pšeničné mouky hladké světlé. Pro účely diplomové práce byly zvoleny jak běžně užívané zlepšující přípravky jako kyselina askorbová a Diasta, tak i méně využívaný přípravek TR 22. Vliv zlepšujících přípravků na vlastnosti mouky byl zjišťován za pomoci základních jakostních zkoušek a dále rheologických zkoušek, které byly stěžejní. Závěry učiněné na základě výsledku těchto zkoušek byly následně prověřeny pekařským pokusem. Student pracoval zcela samostatně, spolehlivě a pečlivě. Projevoval velký zájem o danou problematiku a téma práce. Velice rychle a bez výraznějších obtíží zvládal veškeré činnosti potřebné pro přípravu vzorků i provedení samotných analýz. Při zpracovávání práce zúročil zkušenosti a dovednosti získané z praxí, které absolvoval v naší společnosti. Teoretická část práce obsahuje všechny výchozí informace potřebné pro realizaci zadaného tématu. Zaměřuje se jak na popis morfologie a složení pšeničného zrna, tak na samotnou mlynářskou technologii. Velice pěkně a podrobně jsou popsané metody použité v experimentální části. Autor diplomové práce čerpal z dostatečného množství literárních zdrojů, kterých je celkem 65 a jsou řádně citovány. Výsledky byly poměrně dobře diskutovány a přehledně shrnuty do tabulek a grafů. U výsledků stanovení, kde to bylo relevantní, jsou k vyhodnocení užity vhodné statistické metody. Závěry práce jsou jasně definovány a nechybí ani doporučení, která z provedených analýz plynou. Z formálního hlediska je práce v pořádku, neobsahuje větší množství typografických ani pravopisných chyb.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Diviš, Pavel

Posuzovaná diplomová práce vznikla ve spolupráci s potravinářskou firmou. Přínosy práce tedy spočívají ve využitelnosti práce a jejích poznatků v praxi. Student splnil zadání diplomové práce, práce je vyvážená z hlediska obsahu teoretické a praktické části a je logicky členěna do kapitol a podkapitol. Jazykové zpracování je na dobré úrovni. Formální úroveň nepatrně snižuje používání různého formátování textu, méně kvalitní použité obrázky nebo fotografie (obrázek 20, tabulka 11, fotografie vzorků apod.) U fotografií vzorků bych doporučil použít měřítko. V tabulce 6 je propad síta stanoven na tisícinu procenta přesně, nemyslím si, že je to reálně možné. Použitá literatura je v práci správně citována a skládá se ze širokého spektra různých zdrojů (www stránky, manuály, odborné články, knihy, normy...). Celkem student použil při zpracování diplomové práce 65 různých literárních zdrojů. Oceňuji statistické zpracování získaných dat a poměrně rozsáhlou diskusi k získaným výsledkům. Závěry práce jsou jasné a lze s nimi souhlasit. Diplomovou práci Bc. jiřího Fučíka doporučuji k obhajobě a honotím ji celkově známkou A/výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Závěry práce a jejich formulace A
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 131565