GARDOŇOVÁ, L. Vliv vybraných aktivních látek na vlastnosti gelových a emulzních kosmetických základů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2009.
Studentka přistupovala k řešení zadané problematiky svědomitě a velice samostatně. Velmi rychle zvládla metodiku práce a uskutečnila značné množství experimentů, které adekvátním způsobem vyhodnotila. Práci doporučuji k obhajobě.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Diplomová práce prezentuje dlouhodobou studii stability vybraných kosmetických základů, resp. vlivu některých aktivních látek na tuto stabilitu. Nosnou metodou je sledování změn reologických vlastností, doplněno je o stanovení obsahu sušiny, měření pH a senzorické hodnocení. Po formální stránce je práce zpracována velmi dobře, nicméně zůstaly jisté rušivé prvky: str. 22 - Polachové na začátku druhého odstavce, str. 32 - sušeno bylo jistě do konstantní hmotnosti a ne konstantního úbytku hmotnosti, str. 41 - mohly být použity české výrazy Peltierův prvek, kužel-deska, str. 66 - na obr. 42 chybí popisky dvou os, popisky tabulek s hodnotami odečtenými z tokových křivek obsahují namísto smykové rychlosti úhlovou frekvenci. Hodnoty v tabulkách jsou někdy uváděny s poměrně velkou přesností, což ale asi bude spíše výsledek výpočtu než skutečné preciznosti měřící metody. Po odborné stránce bych vyzvednul především velký počet reologických měření, který umožnil posuzovat vývoj konzistence studovaných základů v čase. Diplomantka se snažila poctivě vypořádat s někdy podivuhodným vývojem reologických křivek a dávat je do souvislosti se senzorickými charakteristikami. Lepší představu o odlišnosti křivek naměřených v různém období zrání základů by bylo možno si učinit, kdyby byly k dispozici názornější ukázky reprodukovatelnosti měření křivek (každá byla údajně měřena dvakrát). Ještě dále bylo možno dotáhnout snahu o korelování senzoriky s reologií - zejména v souhrnném zhodnocení, jestli může objektivní reologické měření nahradit subjektivní senzorické výsledky, ač byly provedeny pouze jedinou osobou. Reologická měření byla posuzována z hlediska vývoje v čase, tedy z hlediska stability, bylo by zajímavé posuzovat je i sama o sobě, neboť zejména křivky pro ztrátový úhel vypadají někdy opravdu zajímavě. Je to už mimo zadání práce a možná i mimo praktickou potřebu výroby kosmetiky, ale bylo by škoda získaná data takto nezhodnotit a obohatit tak teoretické základy kosmetických výrob. Nicméně shrnující závěry o vlivu aktivních látek na stabilitu kosmetických základů práce obsahuje a odpovídají experimentálním zjištěním. Poslední odstavec práce ukazuje, že si je diplomantka vědoma složitosti definice stability kosmetických přípravků a větší škály jejích možných projevů. Proto ale by bývalo vhodné na začátku experimentální práce definovat, co bude rozuměno stabilitou v této práci a podle jakých kritérií bude hodnocena. Práce jako celek ukazuje systematický přístup diplomantky k zadané problematice. Sympatická je snaha o zavedení objektivních metod do oblasti kosmetiky. I když názory na kosmetický přípravek a pocity z něj mohou být individuální, jejich výroba a technologie by se měla opírat o ne-subjektivní postupy.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | B |
eVSKP id 16472