ŠEBELOVÁ, V. Návrh rozvoje minipivovaru formou zprovoznění nové výrobní haly v Olomouckém regionu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Bumberová, Veronika

Celkově je předložená závěrečná práce zpracovaná na velmi dobré úrovni. Výše zmiňované nedostatky neovlivňují kvalitu výsledků a naplnění cíle práce. Otázka č. 1: Mohla byste stručně popsat porovnání variant investiční akce, a to v rámci kritérií jakými jsou náklady, návratnost investice či riziko v oblasti expanze produkční kapacity u pronájmu, greenfield, brownfield formou zprovoznění nové výrobní haly minipivovaru?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B Hlavní cíl je zpracován na velmi dobré úrovni a autorka dodržuje nastavené dílčí cíle stanovené v rámci metodiky práce. Výsledky analýz podporují navrženou investiční akci na dobré úrovni. Posouzení realizovatelnosti a proveditelnosti navrhované rozvojové intervence za současných podmínek autorka zvažuje do poslední chvíle v rámci kapitoly, diskuze.
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B V práci jsou použity standardní analytické metody, podpořené zejména sběrem sekundárních dat pro následnou analýzu a zhodnocení kontextu podnikání. Velice chválím velmi dobře propracovanou lokalizační analýzu. V práci jsou dodrženy postupy a metody, které jsou stanoveny v metodice zpracování. Výběr vhodných metod za účelem sběru dat a jejich začlenění v analýzách by si zasloužili návrhy aktivit typu merchandising, dárkové balení na e-shopu, které ve své podstatě jdou zbytečně nad rámec analyzované problematiky.
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C Z hlediska schopnosti interpretovat dosažené výsledky z analýz a vyvozovat z nich závěry, je na relativně velmi dobré úrovni. Klíčová zjištění z provedených analýz jsou zanesena do přehledných dílčích tabulek a následně podrobeny další analýze a celkové evaluaci. Autorka v práci pravděpodobně z nepozornosti mění popis hodnoty předpokládaných investic ze strany zadavatelů (nejdříve 7 milionů ve vymezení problému, pak 8 milionů plus pozemek v analýze). V rámci obecné analýzy by si technologické faktory (např. pro výrobu, lahvování, etikety apod.) v dané problematice zasloužili hlubší míru analýzy dat. Velice oceňuji a chválím provedení kvalitativní SWOT analýzy a následné hodnocení a výběr variant investiční akce, byť veškeré kritéria z hlediska posouzení proveditelnosti expanze produkční kapacity nebyla zvažována (rizikovost, čas a návratnost investice).
Praktická využitelnost výsledků C Práce je v praxi reálně použitelná jako podklad pro rozhodování zadavatelů s ohledem na možnost expanze produkční kapacity minipivovaru, zejména pak vhodnost lokalizace výrobní haly na vybraném trhu. Chválím zvažování variant, i když by si zasloužili propracovanější podobu (pronájem, greenfield, brownfield) s ohledem na rizika, potřebu kapitálu či návratnost. To samé postrádám u analýzy externích zdrojů financování rozvoje pro podnikatelské subjekty na trhu. Pro praxi je velice přínosný projektový charakter uchopení problematiky a jeho rozpracování do dílčích částí, nicméně jedná se o rozsáhlou problematiku, která by v plné hloubce zpracování významně překračovala rozsah diplomové práce (technicko-ekonomická studie, zvažování rizik v době po spuštění provozu, nastavení nové strategie apod.). Vyzvednout je však potřeba část "diskuze", kde autorka práce zvažuje do poslední chvíle realizovatelnost a proveditelnost akce za současných podmínek. Nicméně, v návrzích se nachází analýzou nepodložené akce typu doplňkového merchandisingu či nabídka dárkového balení na e-shopu apod, což zbytečně navyšuje již tak překročený kapitálově únosný limit investiční akce.
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B Teoretická, analytická a návrhová část jsou navzájem logicky propojeny. Práce splňuje formální náležitosti dané směrnicí. Studentka v práci používá adekvátní terminologii na velmi dobré úrovni a odborná jazyková úroveň odpovídá zvolené problematice. Nicméně, výtku mám k občasnému neodbornému stylistickému popisu (např. str. 12, "...3 druhy piv + ...", ".. myšlenky – vize") a občasným gramatickým chybám z nepozornosti (str. 104, "..až 2029, viz 0. "). U tabulek obsahující finanční data (str. 99 - 102), není z popisu jasná měna ukazatelů (v tisících Kč?).
Práce s informačními zdroji, včetně citací B V práci je s citacemi pracováno na velmi dobré úrovni s ohledem na veřejné dostupné informace, statistiky, tak i odbornou literaturu. Výtku mám ke střídání stylu v návaznosti na ukončení citace (např. str. 18 ..."rovnováha (Zich, 2012, s. 29).", "...firma dosáhnout. (Zich, 2012, s. 14)" apod.). Výtku také mám k uvádění plnotextových online odkazů na webové stránky zdrojů dat (str. 55 - 60). Práce prošla analýzou systémem Thesis a dle procentuální shody nedochází k plagiátorství a splňuje požadavky.
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

MBA, Jiří Pacák,

Diplomová práce s názvem Návrh rozvoje minipivovaru formou zprovoznění nové výrobní haly v Olomouckém regionu byla vypracována Věrou Šebelovou v rámci studijního programu Strategický rozvoj podniku na Fakultě podnikatelské Vysokého učení technického v Brně pod vedením Dr. Bumberové. Cíle práce jsou v textu explicitně uvedeny a zahrnovaly navržení nové výrobní haly minipivovaru Ničitel v okolí Olomouce s ohledem na vhodnou lokalizaci, financování a další důležité faktory. Práce má standardní členění a formální úpravu. Psána je spisovným jazykem, úprava je pečlivá a je vidět, že text byl důsledně zkontrolován pro eliminaci typografických chyb. Rozsah je 174 číslovaných stran. V diplomové práci nechybí obligátní seznam citovaných informačních zdrojů a použitých zkratek. Práce je doplněna relevantními přílohami. Začíná se úvodem s vysvětlením rostoucí obliby minipivovarů. Následuje představení vývoje současného minipivovaru Ničitel z Velké Bystřice u Olomouce. Teoretická část obsahuje definování pojmů. Vysvětluje se problematika růstu a rozvoje firmy se strategií řízení, definování cílů. Rozebrána je záležitost úvěrového financování. Další částí teorie je zpracování kapitoly o procesech rozhodování ve firmě. S ohledem na řešené téma je důraz kladen na rozhodování o investici a projektové řízení. Teoretická část práce je uzavřena přehledem metod, které autorka následně použila pro zpracování analýzy současné situace minipivovaru. Analytická část je racionální a obsahuje analýzu vnitřního a vnějšího prostředí, lokalizační analýzu, též analýzy SLEPT a SWOT. Minipivovar je neoficiálním sdružením osob podnikajících v hostinské činnosti a využívajícím technologických služeb jiného pivovaru v Olomouci. K dispozici je mobilní výčepní stánek pro přímý prodej, hospůdka a e-shop. Interní faktory jsou zhodnoceny metodou 7S analýzy, definovány jsou silné a slabé stránky. Finanční analýza shrnuje výdaje a příjmy, např. výrobní náklady a prodejní ceny. Další analýza se zabývá hlavně velkou vyjednávací silou zákazníků a dodavatelů. V lokalizační analýze byly zpracovány veřejné informace o okolí Olomouce s ohledem na logistickou dostupnost, atraktivitu a cenu pozemku, konkurenci v oboru. Výběr lokality byl proveden na základě multikriteriální analýzy se stanovenými váhami jednotlivých kritérií. Pomocí metody analýzy obecného prostředí SLEPT je hodnocena zvláště současná inflace v ČR a růst úrokových sazeb. Na druhé straně je vyzdvižena turistická atraktivita Olomouce a potenciál zákazníků zejména mezi studenty tohoto univerzitního města. Vyjmenována je legislativa vymezující právní povinnosti minipivovarů, uvedeni jsou dodavatelé technologií minipivovarů. Faktory prověřené metodou SLEPT jsou zhodnoceny a jsou definovány z nich plynoucí příležitosti a hrozby. V závěru analytické části práce byla provedena SWOT analýza. Z výsledků analýz bylo sestaveno 10 silných a slabých stránek, 15 příležitostí a hrozeb. Z takto připravené matice byla provedena kvalitativní analýza vedoucí ke čtyřem variantám strategií pro další rozvoj minipivovaru. Pro návrh řešení byla vybrána ofenzivní růstová strategie s expanzí výroby a investicemi do výrobní haly a technologií a náborem pracovních sil. Zpracování této části je pečlivé a komplexní. Výsledky analýz jsou v návrhové části diplomové práce rozpracovány do vybrané růstové strategie. Stavba nové výrobní haly je řešena v jednotlivých krocích. Jsou navržena opatření k eliminaci slabých stránek, sestavena marketingová a obchodní strategie, plán rozvoje lidských zdrojů a logistiky a samozřejmě finanční plán. Identifikována jsou možná rizika ohrožující plán výstavby v rovině časové i finanční. Za zásadní v tomto ohledu považuji transformaci na společnost s ručením omezeným a rekvalifikaci pro dostatečné vzdělání v oboru pivovarnictví a sladovnictví. Navrhuje se konkrétní stavební pozemek v obci Bělkovice-Lašťany s vyčíslením pořizovacích nákladů. Následuje kalkulovaný rozpočet stavby a pořízení technologie minipivovaru

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Praktická využitelnost výsledků B
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň A
Práce s informačními zdroji A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 140724