MASTILOVÁ, E. Mikrobiologický profil rostlinných analogů mléka [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2025.
Závěrečné práce studentky Elišky Mastilové se zabývá problematikou rostlinných analogů mléka a jejich mikrobiologického profilu. V rámci teoretické části práce studentka za použití velkého množství kvalitních literárních zdrojů, jak zahraničních, tak i tuzemských autorů vypracovala přehlednou rešerši řešené problematiky. Zaměřila na základní charakteristiku rostlinných alternativních nápojů, technologii jejich výroby, složení a samozřejmě jejich mikrobiologický profil. Neopomněla okomentovat ani legislativní požadavky kladené na tento typ výrobků. V průběhu řešení studentka prokázala schopnost samostatné práce, a to jak při vypracování zmiňované literární rešerše, tak i v rámci experimentální práce v laboratoři. K dílčím úkolům přistupovala svědomitě a aktivně, a vykonala celou řadu experimentů. A to od kultivačního vyšetření, izolace DNA a provedení PCR až po senzorické zhodnocení vybraných výrobků tohoto typu. V závěru experimentální části studentka provedla pilotní studii do problematiky možnosti obohacení vybraným probiotickým mikroorganismem, včetně sledování jeho životaschopnosti v tomto výrobku. V rámci diskuse a závěru se pokusila srozumitelně a přehledně shrnout všechny získané poznatky. Kontrola podobnosti v rámci programu Thesis vykazuje hodnotu 19%, přičemž podrobnější analýza ukazuje, že se tato shoda týká především experimentální části práce, konkrétně použitých metod a souvisejících částí. Lze tedy konstatovat, že práce je originální a původní. I přes nedostatky, které se v práci vyskytují jak po formální, tak i odborné stránce musím z pohledu vedoucího práce konstatovat, že studentka splnila všechny cíle práce. Předloženou práci doporučuji k obhajobě a na základě zhodnocení dílčích kritérií ji hodnotím stupněm B/velmi dobře.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Kvalita zpracování výsledků | C | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | B | ||
Využívání konzultací při řešení práce | B | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | B | ||
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | B |
Bakalářská práce studentky Elišky Mastilové se věnuje aktuálnímu tématu rostlinných alternativ mléka a jejich mikrobiologickému profilu. Téma je zajímavé a relevantní, zejména ve spojení sprobiotiky a možností jejich aplikace v rostlinných nápojích. Členění práce je standardní, dle doporučení FCH VUT. Nicméně vpráci se vyskytuje celá řada problémů, které zásadním způsobem snižují její kvalitu a srozumitelnost. Práce obsahuje značné množství gramatických chyb, překlepů a stylisticky nevhodných či nejednoznačných formulací. Tyto chyby ztěžují čtení a porozumění textu. V některých případech dochází ke zkreslení významu odborných tvrzení. V teoretické části se sice pojednává o složení jednotlivých nápojů, ale práce postrádá přehledné srovnání nutričních parametrů jednotlivých typů (tabulky porovnání bílkovin, tuků, cukrů apod.), což je zásadní pro praktickou aplikaci výběru vhodného nápoje. Co musím vtéto části pochválit, je použití nadprůměrného množství literárních zdrojů. Ty se opírají převážně o zahraniční literaturu a jsou správně citovány. Včásti výsledky a diskuse bohužel postrádám diskusi vkontextu porovnání s dostupnou literaturou. Vkapitole 5.3 Senzorická analýza postrádám výsledky dalších hodnocených parametrů, které byly zkoumány pomocí senzorického dotazníku. Vobrázku 5 (Výsledek senzorického hodnocení) jsou vzorky špatně označeny a vzorek F66 se zde vyskytuje třikrát. To komplikuje porozumění a správné pochopení výsledků. Kapitolu 5.4. Shrnutí výsledků by bylo vhodné označit jako závěr, jelikož popisuje zjištěné skutečnosti lépe než závěr samotný. Vzávěru se opakuje řada informací zpředchozí kapitoly, obsahuje nadbytečné informace o literární rešerši a téměř nezmiňuje výsledky práce. I přes všechny uvedené nedostatky předložená práce splňuje požadavky kladené na bakalářskou práci. Doporučuji ji kobhajobě a hodnotím známkou (C) dobře.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | B | ||
Logické členění práce | B | ||
Kvalita zpracování výsledků | D | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | D | ||
Využití literatury a její citace | B | ||
Úroveň jazykového zpracování | D | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | C | ||
Závěry práce a jejich formulace | C |
eVSKP id 161999