FLAJS, R. Sledování uvolňování cínu do konzervovaného ovoce z použitých obalů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Diviš, Pavel

Bc. Flajs splnil zadání své diplomové práce. V laboratoři pracoval samostatně, i když v některých věcech působil na diplomanta značně nejistým dojem. Teoretickou část svojí práce Bc. Flajs vypracoval včas, experimentální data rovněž včas zpracoval a po několika konzultacích je ve své práci řádně okomentoval. U studenta bych ocenil větší přehled v dané problematice a lepší práci s literárními zdroji. Se závěry práce lze souhlasit. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím ji známkou "C" tj. dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B
Studium literatury a její zpracování C
Využití poznatků z literatury C
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse C
Závěry práce a jejich formulace C
Využívání konzultací při řešení práce B
Celkový přístup k řešení úkolů B
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Vránová, Dana

Předložená diplomová práce se zabývá problematikou možné kontaminace kompotovaného ovoce cínem z použitých obalů. Pro zjištění množství cínu v testovaných vzorcích kompotů byla využita metoda ISP-OES. Práce má sice obvyklou strukturu zahrnující teoretickou a experimentální část, výsledky , diskusi a závěr, ale rozsah jednotlivých kapitol je nevyvážený, kdy například experimentální část je shrnuta na třech stranách s textem o 24 řádcích. Teoretická část práce je na obvyklé úrovni a jsou diskutovány relevantní témata související s řešenou tématikou. Kapitoly jsou psány přehledně a srozumitelně. Text doplňuje řada obrázků schémat a tabulek. Student pro práci využil 40 literárních zdrojů a to jak české tak i zahraniční literatury a citace jsou správně citovány. Celkově je práce napsána na 49 stránkách. K práci mám tyto připomínky: 1. Ke statistickému zhodnocení získaných výsledků byly použity pouze data ze dvou měření, což nepovažuji za správné řešení. 2. Vzorky byly před hlavní analýzou filtrovány a vzhledem k tomu, že je koncentrace cínu stanovována z pevného podílu ovoce, tak nedošlo ke kvantitativnímu převedení cínu do analyzovaného podílu. 3. Výsledky v grafu 1 mohly být přehledněji zobrazeny, není jasné, proč nejsou vedle sebe výsledky z měření stejných druhů ovoce. I přes uvedené nedostatky doporučuji práci k obhajobě a navrhuji hodnotit uspokojivě (D)

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B
Logické členění práce B
Kvalita zpracování výsledků E
Interpretace výsledků, jejich diskuse E
Využití literatury a její citace C
Úroveň jazykového zpracování C
Formální úroveň práce – celkový dojem E
Závěry práce a jejich formulace C
Navrhovaná známka
D

Otázky

eVSKP id 67917