OLIVOVÁ, K. Analýza sterolů a terpenů obsažených v kávě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2025.

Posudky

Posudek vedoucího

Diviš, Pavel

V případě hodnocení práce Kristýny Olivové velice oceňuji její entusiasmus při řešení zadaných úkolů. Musím říci, že studentka byla vždy na práci v laboratoři velmi dobře teoreticky připravena. Veškeré zadané úkoly studentka vždy poctivě plnila. Při samotné práci v laboratoři byla na studentce patrná nejistota a určitý strach. Doufám že v této fázi po skončení všech experimentů a odevzdání bakalářské práce studentka nabyla více sebevědomí. Během experimentální činnosti si studentka vedla ve velmi podrobné podobě laboratorní deník, na což v současné době mnoho studentů spíše zapomíná. V průběhu sepisování bakalářské práce bylo těžké naučit studentku rozeznávat podstatné "věci" od méně podstatných, ale musím říci, že studenka postupně pochopila co se po ní chce a jak má odborný text vypadat. Zadání práce studenka kompletně splnila. I přes některé dílčí nedostatky bakalářské práce Kristýny Olivové, jako vedoucí hodnotím tuto práci celkovou známkou A, tj. výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace B
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Knapovská, Pavlína

Bakalářská práce studentky Kristýny Olivové se zabývá možností stanovení sterolů a terpenů v kávě pomocí metody HPLC. Zvolené téma je aktuální a z hlediska potravinářské chemie plně relevantní. Práce je velmi pečlivě zpracovaná a opírá se o nadprůměrné množství zdrojů, převážně zahraniční literatury. V práci se nevyskytují téměř žádné gramatické chyby, ani překlepy, text je plynulý a logicky členěný. Výhradu mám k formátování citací, více po sobě jdoucích zdrojů by bylo vhodné sloučit do jedné hranaté závorky, což by přispělo k větší přehlednosti textu. V práci mi také chybí seznam použitých zkratek. Teoretická část práce je velmi obsáhlá, místy možná až příliš detailní, nicméně poskytuje důkladný přehled o problematice přípravy a chemického složení kávy. Rovněž experimentální část je v některých částech až příliš podrobná, přesto ale zůstává srozumitelná a logicky členěná. Výsledky práce studentka uvádí pomocí přehledných tabulek a správně je diskutuje s dostupnou literaturou. Výše uvedené drobné připomínky nemají vliv na celkovou kvalitu práce. Doporučuji ji k obhajobě a hodnotím známkou (A) výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 163269